Naša stranka i SDP odlučno odbacile Jovanovićeve tvrdnje: Nema tajne koalicije s Bakirovim SDA

Pixabay

Oporbena Naša stranka i SDP BiH odbacili su petak kao potpuno neutemeljena nagađanja kako su u nekoj vrsti neslužbene koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) na lokalnim izborima u Mostaru koji su najavljeni za 20. prosinca.

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović reagirao je posebnom izjavom kojom je odbacio svaku mogućnost savezništa sa SDA nakon što je takvu mogućnost dan ranije najavio Čedomir Jovanović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, čija je stranka Demokratska fronta (DF) i formalni koalicijski saveznik SDA i natječe se za glasove mostarskih Bošnjaka.

“Čedomir Jovanović duboko kompromitiranoj koaliciji SDA i DF-a želi priskrbiti zrno moralnog kredibiliteta tako što spina da su u tajnoj koaliciji s ‘BH blokom’. On tako pokušava uvjeriti njihove dosadašnje birače da ne odustanu od njih, kao što su odustali u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću… S druge strane, birače ‘BH bloka’ želi odvratiti od glasanja za nas jer bi time politički moralni imperativ koji smo pred sebe postavili bio urušen. A taj moralni imperativ glasi: ne nacionalnim strankama”, kazao je Kojović.

Nećemo igrati za kriminalne klanove

Jovanovićeve tvrdnje odlučno je odbacio i potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović.



“Građani Mostara dobro znaju da ‘BH blok’ nije i neće nikad igrati ni za srpsku, ni za bošnjačku, niti za hrvatsku reprezentaciju, već za reprezentaciju BiH a nikad ni po koju cijenu nećemo igrati za kriminalne klanove”, izjavio je Mijatović.

Komšićev savjetnik Jovanović ustvrdio je kako su čelnik SDA Bakir Izetbegović i Komšić za izbore u Mostaru napravili dogovor s Našom strankom i SDP-om s ciljem da se izbjegne rasipanje glasova birača u nekim izbornim jedinicama.

“Ono što se nije moglo dogoditi u Sarajevu, dogodilo se u Mostaru”, izjavio je Jovanović što su iz NS i SDP-a oštro demantirali.

Te dvije stranke na mostarskim izborima nastupaju sa svojom listom pod nazivom “BH blok” dok je SDA sa Komšićevom DF te još tri bošnjačke stranke stvorila blok pod nazivom “Koalicija za Mostar”.

Komentari