Napetosti na Kosovu i dalje traju, Srbija gomila snage na granici, a Vučić tvrdi kako je uputio ultimatum NATO-u

Foto: N1

Napetosti na granicama Kosova traju već tjedan dana, a Vučić tvrdi kako je uputio ultimatum NATO-u.

Podsjetimo, recipročna mjera Republike Kosovo kojom zabranjuju korištenje srbijanske tablice na svom teritoriju znatno je otežala promet zbog čega su lokalni Srbi demonstrativno blokirali granične prijelaze.

Kako bi prekinuli blokadu Kosovo je poslalo jedinicu specijalne policije RASU sa oklopnjacima i dugim cijevima, a Srbija je zatim poslala vojsku na granicu te su borbeni avioni i helikopteri demonstrativno nadljetali granični prijelaz Jarinje.

Srbija je do jučer nastavila gomilati vojsku na granici, a prema današnjim informacijama, kako javlja N1, u blizini granice se nalaze samo četiri oklopna vozila te zasad nije bilo preleta vojnih letjelica. Moguće je i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić popustio zbog pritiska međunarodne zajednice.



‘NATO ima 24 sata da reaguje’

No, Vučić kuražno tvrdi kako je poslao ultimatum NATO-u te da imaju 24 sata da “reaguju”, kao i da ga je “NATO dobro razumeo”. Pojašnjava kako NATO mora spriječiti “pogrom Srba” na Kosovu te kako će u suprotnom intervenirati na Kosovo.

“Čekat ćemo NATO da reaguje, tek ako to ne uradi u roku od 24 sata, Srbija će reagovati jer neće dozvoliti pogrom Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

“Mi smo mali narod, nemamo više toliko ognjišta za rasipanje, koja smo izgubili zbog nesposobnih političara. Zašto bi sada mi nešto pogrešno radili, i sve zbog ludosti jednog političara iz Prištine sa Safari vozilima.

Safari vozila, to tako naziva Putin, ta Rosu vozila iz Prištine. Oni nisu počeli pogrom našeg stanovništva, ovo je samo politička igra, mi samo posmatramo stvari, snabdevamo naš narod” nastavio je Vučić, prenosi Kurir.

Tvrdi kako nisu ušli na teritorija Kosova jer ne smiju po Kumanskom sporazumu, ali da su spremni to učiniti.

“Srbija nije ušla na teritoriju KiM, ne zato što je ne smatramo svojom, već zato što kumanovskim sporazumom nemamo pravo na to. Rekli smo da sa našim trupama ne želimo da ugrozimo mir, čekaćemo NATO da reaguje, a ako se nastavi pogrom Srbija će reagovati i neće dozvoliti reprizu 1995. i 2004. godine”, rekao je Vučić, a onda dodao kjako vjeruje da ga je NATO dobro razumeo.

Tvrdi i kako unutar svog zračnog prostora mogu raditi što žele:

“Ne može niko da odlučuje gde će da se kreću naši avioni. Pa da li ste normalni” rekao je.

Izmišljena kriza služi samo Vučićevoj političkoj promidžbi

Naravno, vjerojatno je riječ o još jednom huškačkom govoru Vučića bez stvarne političke volje. I sam Vučić je svjestan da Srbi na sjeveru Kosova nisu životno ni kulturološki ugroženi, a jedino što ih trenutno ugrožava je beogradska poltika inata prema Prištini.

Kao što smo već pisali, Srbija je potpuno nemoćna u sprječavanju Kosova u provedbi novih regulacija o registarskim oznakama vozila koje su zapravo recipročna mjera. Praksa međusobnog skidanja registarskih oznaka prestat će na pritisak građana obje države koje ovakve mjere najviše pogađaju.

Pritom će još jednom stvarni gubitnik ispasti Srbija koja će priznavanjem Kosovskih registarskih oznaka učiniti korak prema priznanju Republike Kosovo kao države. Istovremeno Srbija će morati odustati od proizvodnje svojih tablica za kosovske gradove jer s njima više nitko ondje neće moći prometovati.

No treba znati kako je Vučić zapravo prisiljen raditi sve ove predstave jer time skuplja političke poene, a u suprotnom će ga brojna radiklna oporba prozvati da radi ustupke Kosovu.

Demonstracija prototipova

Da je cijela situacija poslužila samo za vojnu demonstraciju možemo vidjeti i po razmjeru vojne tehnike koja je ondje poslana. Naime, Srbija je na granice poslala najnoviju tehniku koju je nabavila zadnjih godina.

Granični prijelaz Jarinje prvo su nadlijetali novi vojni helikopteri EC 135 i Mi-35M koje je Srbija nabavila posljednjih godina od kojih oba tipa Srbija ne posjeduje ni jednu punu eskadrilu. Borbeni avioni MiG-29 i J-22 Orao doletjeli su dan kasnije.

Od oklopne tehnike Vojska Srbije poslala oklopna vozila domaće proizvodnje Miloš i Lazar koji se tek uvode u operativnu uporabu i nisu proizvedeni u velikim količinama. Za bilo kakav ozbiljan sukob, sigurno ne bi bili slani još nedokazani prototipovi koji su zbog malog operativnog broja i logistički neisplativi.

Od drugih “iznenađenja” mogli su se vidjeti i ruski tenkovi T-72MS Bijeli orao. Riječ je o moderniziranim tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji, a po opremi spadaju u tehnološki vrh. Međutim, oni su također poslani na granicu samo zbog demonstracije jer sigurnosne snage Kosova ne raspolažu teškim naoružanjem koje bi opravdalo slanje tenkova. Čak su i snage NATO-a na Kosovu, KFOR, uglavnom opremljene samo lakim oklopnjacima.

O neutemeljenosti “prijetnji” i “ultimatuma” svjedoči i malobrojnost poslanih oklopnjaka.

Komentari