NAPETOST JAČA Na Bidenu je veliki pritisak, hoće li se produžiti rok evakuacije? Talibani to ne dopuštaju

Screenshot Youtube

U kabulskoj zračnoj luci još se uvijek nalaze tisuće očajnih Afganistanaca i stranaca koji žele što prije otići iz Afganistana. Od američkog predsjednika Joea Bidena zahtijeva se da produži rok evakuacije jer američka vojska može nadgledati evakuaciju samo do 31. kolovoza.

Podsjetimo, u nedjelju je Biden upozorio da će evakuacija biti “teška i bolna” te da dosta toga može krenuti krivo te kako očekuje da će se rok evakuacije ipak produljiti.

Bojazan se povećala u ponedjeljak ujutro kada je došlo do razmjene vatre između afganistanskih čuvara i nepoznatog naoružanog muškarca. Njemačke i američke snage također su bile uključene, objavila je njemačka vojska.

Britanija i Francuska su među zemljama koje su pozivale na produžetak roka. No, talibanski dužnosnik rekao je da strane sile nisu tražile produžetak, a i da jesu nove vlasti na to ne bi pristale.



“Ako SAD ili Velika Britanija budu tražili dodatno vrijeme za nastavak evakuacija – odgovor je ne. Ili će biti posljedica”, rekao je Suhail Šahin, član talibanskog izaslanstva u Dohi, glavnom gradu Katara.

S druge strane, talibani pozivaju Afganistance da ostanu u zemlji.

“Gdje je otišla naša čast? Gdje je otišlo naše dostojanstvo”, rekao je rekao je lokalni talibanski militant.

Dodao je kako “neće dopustiti Amerikancima da nastave biti u Kabulu.”

“Morat će napustiti ovo mjesto. Bilo oružjem ili olovkom, borit ćemo se do posljednjeg daha”, istaknuo je.

‘Samo se Amerikanci mogu probiti do kabulskog aerodroma’

Viši dužnosnik State Departmenta odbacio je napise da se samo Amerikanci mogu probiti do kabulskog aerodroma, a da su drugi blokirani.

Zbog kaosa u zračnoj luci ometaju se pošiljke humanitarne pomoći. Oko 500 tona medicinskih zaliha zapelo je jer je kabulski aerodrom bio zatvoren za komercijalne letove, rekao je Richard Brennan, regionalni direktor za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije za istočnomediteransku regiju.

Čelnici talibana, koji nastoje pokazati umjerenije lice nakon zauzimanja Kabula, započeli su pregovore o formiranju vlade, dok su njihove snage orijentirane na posljednje opozicijske džepove.

Talibani su imenovali vršitelja dužnosti afganistanske središnje banke, a to je Haji Mohammad Idris kako bi se ublažili sve izraženiji gospodarski problemi, više od tjedan dana nakon što je islamistički pokret zauzeo Kabul.

Očekujemo da će pomoći organizirati institucije i baviti se ekonomskim problemima s kojima se suočava nacija, rekao je Zabihulla Mujahid, talibanski glasnogovornik.

Komentari