Napad Kine na Tajvan mogao bi se smatrati objavom rata Japanu i SAD-u

Japan pokazuje značajan diplomatski zaokret prema Kini zadnjih mjeseci. Do prošle godine su izbjegavali uopće spomenuti riječ “Tajvan”. Sada, ne samo da ga spominju, već iznose prilično ozbiljne najave, osude i kritike Kine.

Jučer je zamjenik premijera Japana, Taro Aso, kazao kako postoji šansa da će se Japan i SAD uključiti u rat ukoliko Kina silom odluči pripojiti Tajvan kojeg doživljava kao dio svog teritorija, piše Geopolitika.news.

“Ako se veći incident dogodi u Tajvanu, ne bi bio čudno da bude ugrožen naš opstanak. U tom slučaju, Japan i SAD moraju obraniti Tajvan zajedno.”- izjavio je Aso, a prenosi Nikkei. Ovakve izjave su diplomatski netipične za Japan koji ne voli konfrontacije još od drugog svjetskog rata.

Taro Aso vjerojatno zna o čemu govori jer je jedan od četiri člana japanskog Nacionalnog vijeća sigurnosti.


Također, kazao je kako “stanje u vezi Tajvana postaje ekstremno intenzivno”, referirajući se na nedavnu izjavu kineskog predsjednika povodom stote obljetnice komunističke partije. Xi Jinping je tom prilikom kazao: “Rješavanje tajvanskog pitanja i kompletno ujedinjenje Kine je naša povijesna misija i obveza koja neće biti uzdrmana”.

Japan zbog svog ustava može upotrijebiti vojsku jedino zbog samoobrane. Premijer Shinzo Abve je 2015. proširio zakon i uvjete u kojima Japan može pokrenuti vojsku. Tada je definirano da se japanka vojska može uključiti zbog stanja koje ugrožavaju preživljavanje Japana. Kakve su to točno situacije, nije odviše jasno definirano, ali više nije nužno da je japanski teritorij napadnut direktno.

 

Komentari