Nakon potvrde u Senatu, talijanski premijer čeka odluku donjeg doma

Foto: profimedia

Talijanski premijer Mario Draghi u četvrtak se suočava s izglasavanjem povjerenja u donjem domu parlamenta, pošto je u srijedu navečer Senat potvrdio njegovu novu vladu.

Draghi je osvojio veliku većinu u Senatu – kasno u srijedu navečer, 262 od 304 članova glasalo je u korist vlade, a 40 je glasalo protiv.

Sjednica u četvrtak ujutro trebala bi početi u većem od dva doma parlamenta, prema navodu iz priopćenja. Izglasavanje povjerenja Draghiju i njegovoj vladi trebalo bi se dogoditi navečer, nekoliko sati nakon rasprave.

Promatrači očekuju da će bivši šef Europske središnje banke (ECB) dobiti većinu.



Draghi je u srijedu održao dugo očekivani veliki politički govor u Senatu prije glasanja o povjerenju.

Među ciljevima koje je naveo u svome 50-minutnome govoru bili su brža kampanja cijepljenja, te ekonomske i administrativne reforme. Građani su tijekom pandemije dosta propatili, rekao je, noseći masku, te bi se trebali moći osloniti na institucije.

Plan da se podijeli oko 210 milijardi eura europske pomoći za koronavirus bit će iskorišteno u skladu sa zahtjevima Europske unije, naglasio je, s naglaskom na mlade i društvenu jednakost.

Draghijeva vlada prisegnula je talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli u subotu, nakon što se prethodna vlada Giuseppea Contea srušila zbog nesuglasica s koalicijskim partnerom zbog korištenja fondova iz Europske unije zbog oporavka od koronakrize.

Draghi je izabrao 23 ministra s raznih strana političkog spektra, kao i veliki broj ključnih tehnokrata, s ciljem ujedinjenja Italije usred zdravstvene i ekonomske krize.

Prema ustavu, nova vlada mora se suočiti s izglasavanjem povjerenja u parlamentu unutar deset dana od preuzimanja ureda.

Komentari