Nakon one iz Manausa, u Austriji otkrili i varijantu korone iz Rio de Janeira

Ono što se smatralo da je još jedan austrijski slučaj zaraze SARS-CoV-2 s brazilskom varijantom P.1, nakon sekvenciranja gena pokazalo je da je riječ o varijanti koja je u Austriji zabilježena po prvi put.

Kao mjesto gdje je dotičnoj osobi utvrđena zaraza koronavirusom, APA navodi Salzburg, te da je riječ o muškarcu koji je pozitivan na PCR test bio još prije dva tjedna. Kako Austrija spada među zemlje s najvišom stopom analiziranja pozitivnih uzoraka na to o kojem je tipu virusa riječ, tako su zdravstvene službe i ovaj uzorak poslale dalje.

Danas je stigao rezultat, javlja APA, a on kaže da je riječ o koronavirusu varijante P.2.

Do sada prevladavajući brazilski soj je koronavirus varijante nazvane P.1 i riječ je o varijanti koja se razvila u Manausu u Brazilu. Koronavirus varijante P.2 razvio se, kako su virolozi utvrdili još ranije, potpuno neovisno u Riju de Janeiru.



Koronavirus varikjante P.2 potvrđen je u laboratorijima Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES), prenio je Kurier. Za ovaj list razliku je komentirao virusni imunolog Andreas Bergthaler:

“Ovo nije ona brazilska varijanta koja se razvila u Manausu. Ovo je varijanta koja također dolazi iz Brazila i kao takva privlači pažnju.”

Kurier usto citira i glasnogovornika regije Salzburg Franza Wiesera, koji je skrenuo pažnju na to da varijanta P.2 sadrži, između ostalog, mutaciju E484K, koju inače ima i južnoafrički soj, a za koju se smatra da bi mogla omogućavati virusu da djelomično oslabi razvijen sustav obrane antitijelima.

“Zato je nakon preboljene zaraze, moguća nova zaraza ovom varijantom”, komentirao je Hans Georg Mustafa sa Salzburger Labor medilaba, prenosi N1.

Komentari