Nakon nestanka žarišta i lokalnih slučajeva, Singapur iskorijenio virus

Nekoć je imao najvišu stopu oboljelih od covida-19 u jugoistočnoj Aziji, no nakon što je u utorak prijavio 14 dana bez novih lokalnih slučajeva, rekavši da je ugasio posljednje žarište zaraze u radničkom domu, Singapur je iskorijenio virus.

Krcati domovi u kojima žive mladi, slabo plaćeni radnici, uglavnom iz Bangladeša, Indije i Kine, ranije ove godine bili su epicentar širenja virusa o ovom gradu-državi.

I dok Singapur nije prijavio nijedan slučaj dva tjedna, mali broj zaraženih slučajeva slijevao se izvana, no oni su odmah izolirani, rekle su vlasti.

Singapur je bio jedna od prvih država koje su zabilježile slučajeve covida-19 izvan Kine, gdje se virus najprije pojavio, 23. siječnja. Zabilježeno je više od 58.000 slučajeva, no gotovo svi zaraženi su se oporavili, a stopa smrtnosti najniža je na svijetu sa samo 28 umrlih.Većina slučajeva zaraženih u Singapuru pojavila se u radničkim smještajima. Vlasti su tamo nametnule stroge karantene, zbog čega su ih kritizirale udruge za ljudska prava. No i dalje je bilo potrebno dosta mjeseci kako bi se obuzdala žarišta čak i kad je broj zaraženih u široj zajednici bio nizak.

U utorak je Singapur prvi put ustvrdio da nema novih žarišta zaraze diljem zemlje od početka pandemije.

Kad su u travnju bile u porastu dnevne zaraze, država-grad imala je najviše slučajeva zaraze u jugoistočnoj Aziji. Slučajevi u Indoneziji i Filipinima otad su zasjenili brojke koje je bilježio Singapur.

Singapur je morao uvesti karantenu na dva mjeseca kako bi zaustavio širenje bolesti u travnju. Iako se život vratio u relativnu normalu otad, ostalo je obavezno nošenje maski i stroga pravila o socijalnoj distanci, dok granice zemlje ostaju uglavnom zatvorene.

Komentari