Nakon kontinuiranog rasta zaraženih koronavirusom u Federaciji BiH, Republika Srpska kreće u jednotjedni ‘lockdown’

Twitter

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je na rubu katastrofe kako netko mediji navode, jer u toj zemlji već tri tjedna kontinuirano raste broj zaraženih koronavirusom, a epidemiolozi su upozorili kako je i u toj zemlji nastupio treći val pandemije.

Stoga su vlasti u entitetu Republika Srpska donijeli odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, trgovina i rekreacijskih centara. Praktički kompletni ‘lockdown’ biti će proglašen na razdoblje od sedam dana, a rad u tom razdoblju bit će dopušten samo trgovinama s prehrambenom robom, ljekarnama i benzinskim crpkama odlučeno je na sjednici kriznog stožera RS održanoj u Banjoj Luci.

Zatvaraju se restorani, kafići, trgovački centri, zanatske radnje, frizerski saloni, bazeni, wellness centri, skijališta, kina, kazališta i kladionice, dok se nastava u svim osnovnim i srednjim školama prekida i do daljnjega će biti organizirana na daljinu.

Entitetska ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić izjavila je kako su drastična ograničenja nužna jer je očito da se epidemija širi, dok trenutne mjere ne daju rezultate.



“Cilj nam je smanjiti koncentriranje i zadržavanje ljudi na jednom mjestu”, kazala je Gašić novinarima.

Vlasti u RS-u na ovaj način pokušavaju donekle prilagoditi mjere koje su ranije uvedene na području Federacije BiH, no bitne su razlike ostale jer većina kantona u tom entitetu nisu ograničile rad trgovina nego samo ugostiteljskih objekata.

 

Komentari