NAJVEĆA ZARAZA NAKON WUHANA Masovno testiranje u Kini, više od 9 milijuna stanovnika

Ilustracija Foto: Flickr

Otkriveno novo žarište koronavirusa u Kini. Virus se iz grada Nanjingu proširio u pet kineskih pokrajina i glavni grad Peking. 

Kineski državni medij nazvao je to “najvećom zarazom nakon Wuhana”, objavio je BBC. Zaraženo je gotovo 200 ljudi otkako je virus detektiran u gradskoj zračnoj luci 20. srpnja, prema državnim podacima.

Svi letovi iz zračne luke Nanjing bit će suspendirani do 11. kolovoza, objavio je Global Times.

Dužnosnici su započeli s masovnim testiranjem nakon kritika zbog njihova ‘neuspjeha’. Svih 9,3 milijuna stanovnika grada, uključujući one koji su došli posjetiti Nanjing, bit će testirano, objavila je državna novinska agencija Xinhua.


Dužnosnici vjeruju da je žarište povezano sa zaraznijom delta-varijantom koronavirusa i da se zaraza proširila zbog toga što je otkrivena u prometnoj zračnoj luci.

Uprava zračne luke je ukorena, a disciplinsko tijelo Komunističke stranke ustvrdilo je da su postojali “problemi poput nedostatka nadzora i neprofesionalnog upravljanja”.

Testiranja pokazuju da se virus sada proširio u najmanje 13 gradova, uključujući Chengdu i prijestolnicu Peking.

Lokalni dužnosnici u Nankingu navode da je sedmero zaraženih u kritičnom stanju. Neki su na kineskim društvenim medijima problematizirali su djelotvornost kineskih cjepiva protiv delta-varijante.

Ne zna se jesu li zaraženi bili cijepljeni. Brojne zemlje jugoistočne Azije koje se oslanjaju na kineska cjepiva nedavno su objavile da će koristiti cjepiva drugih proizvođača.

 

Komentari