NAJMANJI BROJ DOSAD U Španjolskoj je u 24 sata umrlo 399 osoba

Ilustracija Foto: Twitter

U Španjolskoj je u ponedjeljak preminulo 399 osoba od koronavirusa, što je najmanji jednodnevni broj umrlih od 22. ožujka, a čvrste restriktivne mjere u zemlji se nastavljaju.

“Prvi put imamo manje od 400 žrtava u jednom danu. Ovo je 2 posto više mrtvih u odnosu na dan ranije“, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón.

Ukupan su od početka izbijanja epidemije umrle 20.852 osobe zaražene koronavirusom.

Zaraženo je 200.210 stanovnika, od čega je izliječeno njih 80.587. Više inficiranih osoba ima samo SAD.



Premijer Pedro Sánchez trebao bi tijekom dana razgovarati s konzervativnim vođom oporbe Pablom Casadom u novom pokušaju traženja podrške za dodatno produljenje izvanrednog stanja. Sánchez je u subotu poručio kako će ovaj tjedan od parlamenta tražiti produljenje uvedenih mjera do 10. svibnja.

Oko 47 milijuna stanovnika Španjolske od 14. ožujka se nalazi zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi prošetali psa. Na posao odlaze samo u oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinastvu.

Španjolci i dalje pod čvrstim restrikcijama

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

“Jedna osoba kada je sama na ulici ne može prenijeti nikome virus. Ovo je stoga razumna mjera“, rekao je Simón. U posljednja dva dana rast novooboljelih iznosio je 2 posto.

“Tijekom pet tjedana uspjeli smo smanjiti kontakt i zaustaviti širenje virusa. Ovo su teške mjere, no uspjeli smo postići efekt. Ne smijemo se sada opustiti”, dodao je.

Granice sa susjednom Francuskom i Portugalom su zatvorene osim za prijevoz robe. Direktor policije José Ángel González rekao je na konferenciji za medije kako je bio odbijen ulazak za 183 osobe u posljednja 24 sata. Vlada još uvijek radi na vraćanju svojih državljana iz inozemstva.

Procjene pada BDP-a između 6 i 13 posto

Dok vlada rješava zdravstvenu krizu zemlja tone sve dublje u gospodarsku.

Od siječnja do ožujka proizvodnja roba i usluga pala je 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procijenila je Španjolska središnja banka u dokumentu objavljenom u ponedjeljak. Procjenjuje kako će ove godine BDP pasti između 6,6 i 13,6 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje pad od 8 posto.

Komentari