Na virtualnoj donatorskoj konferenciji prikupljat će se sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa

Ilustracija Foto: Pixabay

Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će domaćin virtualnog sastanka donatora iz Bruxellesa s početkom u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

Na konferenciji među ostalima sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.



Prikupljenim sredstvima udružit će se resursi širom svijeta kako bi se što brže razvilo cjepivo i učinkovito liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Merkel je tijekom vikenda obećala “značajno financijsko sudjelovanje” Njemačke, a dpa predviđa da bi se radilo o stotinama milijuna eura.

Ciljeve konferencije u nedjelju je podržao i papa Franjo. Unatoč nedavnim obećavajućim naznakama, mnogi istraživači ne očekuju da bi cjepivo bilo spremno za uporabu prije sljedeće godine.

Komentari