Na pola biračkih mjesta u Mostaru ponovno se broje listići; Sumnja se u krađu više tisuća hrvatskih glasova

Izbori u Mostaru/Denis Kapetanovic/PIXSELL

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH naložilo je u ponedjeljak prebrojavanje listića na pola biračkih mjesta u Mostaru nakon što je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH tijekom dana upozorio kako se u nedjelju dogodila krađa više tisuća hrvatskih glasova na izborima.

Odluka u SIP-u je donesena jednoglasno, a od sutra će se ponovno brojati listići s više od 70 od ukupno 150 biračkih mjesta iako čak nisu niti prvi put prebrojana.

SIP je pozvao Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru da rasporedi nove članove izbornih povjerenstava kako bi brojali listiće na mjestima gdje se sumnja u nepravilnosti.

Na kompromitiranje izbornog postupka u Mostaru tijekom dana upozorio je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je zatražio pomoć američkog veleposlanika Erica Gordona Nelsona, voditelja misije EU u BiH Johanna Satlera, visokog predstavnika Valentina Inzka i voditeljicu misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec kako bi se spriječile izbone prijevare.



Po Čovićevim tvrdnjama, hrvatski birači su u velikom broju izašli na izbore pri čemu je naveo da je HDZ osvojio najmanje 20.000 glasova i izrazio sumnju da je ukradeno više tisuća glasova.

“Svaki glas nas obvezuje biti izbrojan kako je i izražena volja birača i da ne dopustimo nikakva brisanja i manipulacije. Ovo o čemu imamo saznanja i dokaze prijeti da ugrozi i delegitimira sve što smo postigli u proteklom razdoblju”, naveo je Čović u pismu.

Gradsko izborno povjerenstvo i promatrači iz Koalicije pod lupom objavili su da su izbori protekli urednoi bez većih poteškoća.

Komentari