Na lokalnim izborima u Beču pobijedila je ljevica, a krajnja desnica doživjela je potpuni potop

Pixabay

Na lokalnim izborima za gradske vlasti Beča održanim u nedjelju pobijedio je dosadašnji socijaldemokratski gradonačelnik Michael Ludwig, a krajnja je desnica, uzdrmana korupcijskim skandalom, pretrpila uvjerljiv poraz, po nepotpunim izlaznim anketama agencije SORA.

SPÖ (Socijaldemokratska partija Austrije) osvojila je 42,1 posto glasova (2,5 posto više nego na prethodnim izborima) i moći će za saveznike u vladajućoj koaliciji birati ili konzervativce koji su bili drugi s 18,8 posto (9,6 posto više) ili dosadašnje saveznike Zelene koji su treći s 14,1 posto osvojenih glasova (2,2 posto više), a može se miriti s liberalima koji imaju 7,8 posto glasova (1,7 posto više).

Ljevica isključuje mogućnost suradnje s krajnjom desnicom, koja se podijelila i urušila nakon snimke skrivene kamere iz 2019. godine na kojoj njen čelnik pregovara o tajnom financiranju sa ženom koja se predstavlja kao ruski oligarh.

Austrijska slobodarska stranka (FPÖ, krajnja desnica) izgubila je 23,3 posto potpore i dobila samo 7,7 posto glasova.



Njen bivši predsjednik i bivši vicekancelar HeinzChristian Strache, koji je nakon skandala dao ostavku i potom osnovao disidentsku stranku, osvojio je još manje, 3,6 posto glasova.

Prema rezultatima agencije SORA, on ne prelazi izborni prag od 5 posto za ulazak u gradsko vijeće, no margina statističke greške je dva posto jer se broj poštanskih listića udvostručio od prethodnih izbora 2015. godine, posebno zbog pandemije koronavirusa.

Konačni rezultati objavit će se u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova zaprimljenih poštom.

Na izbore je izašlo je 68 posto glasača, manje nego 2015. kada ih je bilo 75 posto.

Beč ima 1,9 milijuna stanovnika a nadimak “crveni” dobio je jer mu je od 1919., osim tijekom diktatura između 1934. i 1945., uvijek na čelu bio socijalistički, a zatim socijaldemokratski gradonačelnik iz SPÖ-a.

Komentari