NA KORAK OD RATA? Sjeverna Koreja opet prijeti: Poslat ćemo vojsku u demilitariziranu zonu

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja ju razdvaja od Južne Koreje, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Napetosti između dviju država rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje navodno poslali oko 50 tisuća letaka u komunističku državu. Takvim kampanjama se u pravilu poziva stanovnike Sjeverne Koreje da sruše svoju vladu.

Pjongjang razmatra plan “vraćanja vojske u zone koje su demilitarizirane u sklopu dogovora između sjevera i juga, pretvaranja prve crte u utvrdu i daljnjeg jačanja vojne budnosti prema jugu”, priopćila je sjevernokorejska vojska, a prenosi državna novinska agencija KCNA.

Prate vojna kretanja u Sjevernoj Koreji

Pjongjang je ranije od Seula tražio da zaustavi slanje letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. Seul je u pregovorima 2018. obećao da će to spriječiti, piše BBC. Leci se preko granice šalju balonima, a s njima se često šalje i hrana, novčanice, radioprijemnici i USB-ovi s južnokorejskim filmovima i vijestima.



Sjeverna Koreja je zbog toga zaprijetila da će prekinuti svu komunikaciju s južnom susjedom, zatvoriti urede za vezu na granici i povući se iz zajedničkog vojnog sporazuma.

Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, preko vikenda je zaprijetila osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom.

Južnokorejsko ministarstvo obrane u utorak je objavilo da prijetnje sjevera shvaća ozbiljno i da surađuje s SAD-om u pomnom praćenju vojnih kretnji u komunističkoj zemlji.

Komentari