Na klizištu u Norveškoj pronađeno još jedno tijelo, traje potraga za 8 ljudi

Još je jedno tijelo pronađeno u ruševinama nakon klizanja tla u Norveškoj, pa je broj poginulih porastao na dva, priopćile su u subotu vlasti dok se nastavlja potraga za osmero nestalih.

“Još imamo nadu da ćemo pronaći preživjele”, rekao je novinarima voditelj spasilačke akcije Roy Alkvist, tri dana nakon strašnog klizanja terena u mjestu Asku, sjeveroistočno od Osla, u kojemu je deset osoba ozlijeđeno.

Policija nije otkrila identitet žrtve koja je pronađena zahvaljujući potražnim psima, ali je policija objavila popis imena desetero nestalih, dvoje djece od 2 i 13 godina i osmero odraslih.

Nešto ranije u subotu načelnica mjesne policije Ida Melbo Oystese izjavila je da postoji nada u pronalazak preživjelih u zračnim džepovima u dijelovima zgrada koji su ostali čitavi.



Prvo tijelo pronađeno u petak u ruševinama još nije identificirano.

U Asku, u općini Gjerdrumu, gradu s 5000 stanovnika, 25 km od norveškog glavnog grada, zemlja se otvorila 30. prosinca u ranim jutarnjim satima, zbog čega je evakuirano oko tisuću ljudi koji se ne mogu vratiti kući jer je tlo nestabilno. Zemlja se još odranjala u noći s petka na subotu.

“Smjestili smo se u hotelu (…), situacija je doista nestvarna i strašna”, rekli su za AFP evakuirani stanovnici Olav Gjerdingen i Sissel Meyer Gjerdingen.

Srušeno je desetak kuća i 31 stan, a neke kuće su se pomaknule za 400 metara.

Norveška uprava za vode i za energiju (NVE) ocjenjuje da je klizište veliko 350 x 800 metara.

Deset osoba je ozlijeđeno, među kojima je jedna s teškim ozljedama prevezena u Oslo.

Premijerka Erna Solberg koja je došla na mjesto nesreće, istaknula je da je ovo “jedno od najvećih klizišta” koja su dosad nastala u Norveškoj.

Komentari