Na istom mjestu gdje su Trumpovi pristaše upali u Kongres, Biden će položiti prisegu. Čuvat će ga 30 tisuća pripadnika službi sigurnosti, a umjesto građana bit će postavljene zastave

Cure posljednji sati Trumpove vladavine koji prvi put nakon 152 godine neće kao Odlazeći predsjednik predati dužnost, već će Washington napustiti rano ujutro. I neće samo po tome ovo biti neobična inauguracija.

Umjesto građana koji bi sve uživo pratili, postavljeno je 200 tisuća zastava, a glavni grad osigurava više vojnika nego što ih Amerikanci trenutačno imaju u Afganistanu, Iraku i Siriji zajedno. A sutra u ovo vrijeme Joe Biden će već potpisati svoje prve uredbe.

Nespremnost snaga sigurnosti

Na istom mjestu gdje su Trumpovi pristaše upali u Kongres, Joe Biden će položiti prisegu. Okružen bodljikavom žicom, uz više od 30 tisuća pripadnika službi sigurnosti

”Ako nemate inauguracijsku propusnicu, ne možete ući”, rekao je vojnik.



Objavljene su nove snimke upada na Kapitol, iznutra, koje pokazuju potpunu nespremnost snaga sigurnosti.

”Dok smo ovdje, mogli bismo uspostaviti vladu. Oni mogu ukrasti izbore, ali mi ne možemo sjediti na njihovim stolcima? Samo je pitanje vremena, pravda dolazi”, čuje se u videu.

I prijetnje traju i dalje. Iako dolazi do uhićenja onih koji po društvenim mrežama najavljuju napad za vrijeme inauguracije, veći je strah da će se neredi dogoditi u drugim dijelovima Amerike. Glavni grad Texasa prepun je naoružanih paravojski.

”Nema problema s ovim. To je ono što Ameriku čini sigurnom”, komentirao je jedan Amerikanac.

Novu administraciju ništa neće omesti u radu

I to je ono što bi mogao biti najveći problem Bidenova mandata. Kako smiriti strasti i provesti pomirbu.

”Način na koji službe sigurnosti sada gledaju i razgovaraju o pristalicama Donalda Trumpa potpuno je isti kao način na koji gledamo i razgovaramo o Al-Kaidi i ISIS-u”, izjavio je John Hudak, stručnjak za sigurnost.

Sam Biden inauguraciju čeka u tišini, prema tradiciji je volontirao i dijelio hranu siromašnima. Buduća potpredsjednica zahvalila je svima na podršci, pišu Vijesti.hr. 

”Samo sam htjela reći hvala. Naravno, ne opraštam se. Na mnogo načina, sada se pozdravljam s vama kao vaša potpredsjednica”, rekla je Kamala Harris, izabrana potpredsjednica SAD-a.

Rekla je kako novu administraciju ništa neće omesti u radu.

”Položit ćemo zakletvu. I radit ćemo posao zbog kojeg smo angažirani. A to znači usredotočiti se, na primjer, na cijepljenje ljudi. Želimo cijepiti 100 milijuna u prvih 100 dana. Bit će vrlo teško to učiniti”, izjavila je Harris.

No, prvo inauguracija mora proći u redu. Jučerašnji test evakuacije, zbog malog požara, prošao je bez problema.

Komentari