Na godišnjoj razini u Europskoj uniji se baci 88 milijuna tona hrane

U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane za što se utroši oko 143 milijarde eura. Uz to, gotovo 40 % kućanstava nikad ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka.

Stoga Europska agencija za sigurnost hrane i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provode kampanju “Europa bira sigurnu hranu”.

– Moramo planirati obroke prilikom kupnje, prilikom pripremanja hrane, skladištenje u hladnjaku u našame domu je isto važno, ali jedan od naglasaka je i na razumijevanje rokova trajanja hrane. Tako da imamo hranu koja je označena ‘upotrijebiti do’ koja je kratkog roka trajanja i iza toga nije sigurna za konzumaciju, dok hrana koja je označena ‘najbolje upotrijebiti do’ – to je hrana koja se može sigurno konzumirati nakon isteka roka trajanja ako je pravilno skladištena, istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, prenosi HRT.



Komentari