Mostarski politolog: Političari iz Hrvatske ponavljaju fraze, to Hrvatima u BiH ne pomaže

facebook

Ponavljanje istrcanih fraza nije štićenje interesa jednog naroda, a znaju to bh. Hrvati, kazao je Marko Lucović komentirajući nedavni Plenkovićev posjet.

Plenković je posjetio Mostar, a Lucović taj posjet vidi kao jedan predizborni skup.

“Zadnjih dana dogodio se još jedan u nizu lažno-indikativnih predizbornih skupova i sastanaka u Mostaru. Ovaj put povodom proslave 15 godina vladanja Dragana Čovića bh. HDZ-om. U maniri pravog predsjednika sestrinske stranke na tu obljetnicu stigao je i Andrej Plenković okružen svojom najvjernijom svitom”, rekao je Lucović.

Puna usta istrcanih fraza

Dodaje da “Obično kada nekome bliskome dođeš na slavlje poneseš i neki prikladan poklon. Međutim, gospodin Plenković sa sobom nije ništa posebno nosio, stigao je praznih ruku i punih usta istrcanih fraza o konsitutivnosti bh. Hrvata”.



Hrvatima u BiH je, po Lucovićevim riječima, dosta karijernih političara i diplomata iz Hrvatske.

“Dugi niz godina traje obmana i zavaravanje iz hrvatskih političkih krugova, a konkretne potpore za ostvarivanje temeljnih prava jednog naroda nema. Hrvatima u BiH dosta je karijernih političara i diplomata iz Hrvatske koji će ponavljati godinama jedno te isto. Ako je ustavna obveza Hrvatske kao supotpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma štititi prava Hrvata u BiH onda ona to treba i činiti. Ne samo prividno i deklarativno već suštinski i dugotrajno”, ocijenio je Lucović.

Ponavljanje istrcanih fraza, kaže ovaj mostarski politolog, nije zaštita prava bh. Hrvata.

“Skupovi poput posljednjeg gdje Andrej Plenković mahinalno izgovara kako Hrvati zaslužuju svoja prava pa onda da Hrvatska ta ista prava štiti nije način na koji se daje podrška. Ponavljanje istrcanih fraza nije štićenje interesa jednog naroda, a znaju to i Hrvati u BiH”, dodao je Lucović.

Nedostatak kvalitetne platforme

On je stava kako Hrvatima u BiH nije stalo do žalopojki o tomu kako Hrvatska ne radi kako treba, već da je potrebno upozoravati javnost.

“U borbi za ravnopravnost moraju biti uključeni svi mehanizmi s jasnom vizijom i konkretnom potporom. Sustavna i kohezivna politika su imperativ. Dakle, ne radi se o tome da ovdje netko pjeva žalopojke kako Hrvatska treba ovo ili ono, već o tome da se stvari ne rade kako treba i na to treba maksimalno ukazivati i upozoravati javnost”, rekao je Lucović.

Lakše je, kaže on, slati ‘snažne’ poruke nego stvoriti “kvalitetnu platformu” koja će Hrvatima osigurati “ustavom zajamčena prava”.

“Sva ova događanja odraz su politike hrvatskog državnog vrha prema poziciji Hrvata u BiH jer puno je lakše doći u Mostar i poslati ‘snažnu’ poruku kako Hrvati moraju biti konstitutivni, a neizmjerno puno teže stvoriti nedvosmislenu platformu na kojoj će se graditi ciljane politike s jasnom vizijom i podrškom u borbi za prava koja jednom narodu po ustavu neminovno pripadaju”, zaključio je Lucović, piše Bild.ba.

Komentari