MOSTAR I BANJA LUKA ŽARIŠTE PANDEMIJE U BIH Zaraza se širi; Uvodi se karantena?

ANADOLU AGENCY (ENG) / Twitter

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koja je u BiH, uz Banju Luku, jedno od najvećih žarišta zaraze koronavirusom, objavile su u srijedu kako razmatraju mogućnost uvođenja karantene za cijelu županiju ili za gradove Konjic i Mostar, koji su najpogođeniji.

„Ne isključuje se mogućnost izoliranja ove županije. Razmišlja se u tome smjeru“, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Darko Juka.

On je pojasnio kako su do sada 1184 osobe stavljene u samoizoliaciju jer su bile u kontaktu s dosad zaražene 24 osobe u ovoj županiji, čije je sjedište u Mostaru.

Od toga 17 osoba je oboljelo od COVID-19 u Konjicu, a u Mostaru je otkriveno sedam takvih slučajeva. Jedna je osoba preminula, a šest ih se nalazi u Covid-bolnici, u koju je pretvorena Klinika za infektivne bolesti u Mostaru.


Od tih su dvije osobe u iznimno teškom zdravstvenom stanju.

Infektolog dr. Jurica Arapović izjavio je kako postoji potencijal za širenje zaraze izvan ova dva grada, zbog čega je najavio da će poduprijeti uvođenje karantene.

“Ako koronavirusna infekcija pokaže takav trend eksponencijalnog širenja, dapače ja ću biti suglasan za takve mjere (karantene)”, rekao je Arapović u izjavi za Televiziju HercegBosne, navodeći primjer uspješne borbe protiv širenja ove zaraze u Kini, koja je odmah glavna izvorišta stavila u karantenu.

Po njegovim riječima, najveći rizik za BiH predstavljaju osobe koje su se u posljednjih mjesec i pol dana vratile u zemlju, a koje se nisu prijavile vlastima.

“Postoji vjerojatnost da je dosta ljudi prošlo granicu bez nadzora. To je najveći rizik. Zato pozivam sve takve građane da se samoizoliraju i prijave vlastima”, dodao je Arapović.
Glasnogovornik Juka potvrdio je kako sve općine i gradovi u HNŽ-u uspostavljaju privremene prostore za izolaciju u slučaju bržeg širenja koronavirusa.

Komentari