Moskva zgrožena policijskim nasiljem nad novinarima u SAD-u

Rusija je u utorak rekla da je “zgrožena” nasiljem američke policije nad novinarima a napose nad suradnicom ruske agencije Sputnjik, napadnutom dok je izvještavala o neredima što potresaju Sjedinjene Države.

“Zgroženi smo neprekidnim nasiljem koje američka policija provodi nad stranim novinarima koji izvještavaju o prosvjedima”, ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je napose spomenula slučaj Nicole Russell, suradnice ruske državne agencije Sputnjik, koju je policija u ponedjeljak pogodila gumenim metkom a njezin pripadnik ju je “srušio na tlo i doslovno gazio” premda je pokazala novinarsku iskaznicu. Ministarstvo napominje da je novinarka “zadobila brojne ozljede”.

Rusija ističe da se takva “sramotna i nezakonita brutalnost” događala blizu zidova Bijele kuće u Washingtonu.



“Sa zabrinutošću primjećujemo da je stanje medijskih sloboda u SAD-u svakim danom sve gore”, ističe ruska diplomacija pozivajući američke dužnosnike da učine sve kako bi zaustavili “policijsku samovolju” prema novinarima.

Američke gradove već tjedan dana potresaju neredi, pljačka i sukobi s policijom nakon smrti crnca kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat i ugušio ga.

Prosvjednici prosvjeduju protiv rasizma, prekomjerne uporabe sile policije i društvene nejednakosti.

Komentari