Moskva smatra kako je Američki izborni sustav ‘zastario’

flickr

Ruski ministar vanjskih poslova ocijenio je u četvrtak, nakon pobjede Joea Bidena koju osporava Donald Trump, da je američki izborni sustav među ‘najzastarjelijima’ u svijetu, .

“Nesumnjivo imaju jedan od najzastarjelijih izbornih sustava među nekoliko najvažnijih zemalja svijeta”, rekao je Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji.

Ruski ministar vanjskih poslova napose je kritizirao neizravno biranje predsjednika kojeg biraju elektori koji se biraju na općim izborima.

U američkom izbornom sustavu, nastalom u 18. stoljeću, pobjednik nije nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nacionalnoj razini, već onaj koji pobijedi u važnim državama s najvećim brojem elektora.



“Ako su Amerikanci spremni živjeti s tom tradicijom koja uvelike narušava volju naroda (…) neka im bude”, rekao je Lavrov.

Poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, Lavrov je rekao da će Moskva čestitati pobjedniku tek nakon objavljivanja službenih rezultata.

“Čestitke se upućuju prije objavljivanja rezultata ako ništa nije sporno”, istaknuo je Sergej Lavrov.

Za razliku od većine zemalja Kina i Rusija nisu čestitale Joeu Bidenu.

Donald Trump odbija priznati pobjedu potonjeg, upozoravajući na izbornu prijevaru u korist demokrata za koju nije pružio dokaze i najavljujući sudske tužbe.

Predsjednica ruskog izbornog povjerenstva ocijenila je pak u ponedjeljak da dopisno glasovanje u Sjedinjenim Državama ostavlja “golem prostor” za moguću prijevaru, što tvrdi i Trumpov izborni stožer.

Komentari