Moskva odgovara Berlinu protjerivanjem dvojice njemačkih diplomata

Moskva je objavila u četvrtak da će protjerati dvojicu njemačkih diplomata, kao odgovor na odluku Njemačke s početka prosinca da vrati dvojicu zaposlenika ruske ambasade u njihovu zemlju, nakon ubojstva jednog Gruzijca čečenskog podrijetla u njemačkoj prijestolnici.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak njemačkog veleposlanika Gezu Andreasa von Geyra kako bi mu priopćilo da su “dvojica suradnika njemačke ambasade proglašena nepoželjnim osobama i imaju sedam dana da napuste Rusiju”.

Ambasador nije htio dati nikakav komentar novinarima nakon izlaska iz ruskog ministarstva, rekavši: “Sve ćete pronaći putem službenih kanala”.

Bilo je i očekivano da će Rusija odgovoriti na isti način nakon što je Njemačka prošli tjedan protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog optužbi da ruska država stoji iza ubojstva 40-ogodišnjeg Gruzijca čečenskog podrijetla 23. kolovoza u središnjem berlinskom parku.



U priopćenju rusko ministarstvo dodaje da Moskva protjeruje njemačke diplomate u znak “prosvjeda protiv neutemeljene odluke” Njemačke da protjera ruske diplomate.

Vjeruje se da se Gruzijac borio na strani čečenskih pobunjenika protiv ruske države.

Na konferenciji za novinare ranije ovog tjedna ruski je predsjednik Vladimir Putin opisao žrtvu ubojstva kao “bandita” uključenog u terorističke napade na civile.

Njemačka protjerala dva ruska državljanina iz Berlina

Komentari