Moskva na nogama zbog Trumpove odluke: To potpuno izlazi iz okvira međunarodnog prava

US Department of State

Moskva je u petak osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, ocijenivši da ona u potpunosti prelazi okrive međunarodnog prava.

“Ono što su Amerikanci time učinili, to je jednostrana odluka koja u potpunosti izlazi iz okvira međunarodnog prava”, izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenose novinske agencije Ria Novosti i TASS.

On je dodao da ta odluka ne poštuje ni “odluke rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, s kojima su se Amerikanci slagali”.

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare već desetljećima traje spor između Maroka i Fronte Polisario.



Polisario, pokret za neovisnost Zapadne Sahare, poziva na referendum o samoodređenju dok Maroko, koji kontrolira više od dvije trećine tog velikog pustinjskog teritorija, predlaže plan neovisnosti pod njegovim suverenitetom.

U četvrtak je objavljeno da su Izrael i Maroko uz posredovanje SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa a američki je predsjednik u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

U priopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

Komentari