Moskovljani bježe u svoje dače, ruske regije su u problemu

pixabay

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u srijedu, 25. ožujka da će tjedan iza toga zbog širenja koronavirusa biti neradni tjedan u Moskvi i da njezini građani trebaju ostati kod kuće, ali izgleda da ga oni nisu poslušali.

U petak navečer je oko 730.000 automobila, s otprilike 10 posto stanovnika Moskve kojih ukupno ima 12.7 milijuna, napustilo prijestolnicu i središte epidemije i uputilo se na sela, navode iz moskovskog odjela za promet.

Egzodus je probudio strahove o nesmetanom širenju koronavirusa u zemlji i razljutio stanovnike udaljenih regija koji su se osjećali relativno zaštićenima.

Tog istog dana, kako je broj potvrđenih slučajeva zaraze prešao tisuću, Rusija je naredila zatvaranje državnih hotela, odmarališta i rekreacijskih objekata te obustavila sve međunarodne letove.



No, to nije spriječilo preko 17.000 ljudi iz Moskve i Sankt Petersburga da odlete u svoje vikendice ili dače krajem ožujka u jednu od 80 ruskih regija, udaljenu 500 kilometara od Moskve.

Neki mještani tih regija optužuju Moskovljane da su sa sobom donijeli i koronavirus.

“Moramo se boriti protiv panike”, rekao je izvor iz lokalnih vlasti.

“Moramo nešto poduzeti oko Moskovljana koji pristižu u svoje dače. Naše gospodarstvo se oslanja na njih, ali oni postaju neprijatelji. Ne bi trebalo tako biti.”

U regiji Tuli, oko 100 kilometara od Moskve, vlasti razmatraju zatvaranje sela s 334 vikendice jer se četveročlana obitelj ondje sklonila nakon što su bili pozitivni na koronavirus po povratku s odmora iz inozemstva, objavio je regionalni krizni centar.

Obitelj se odmah samoizolirala u selu, ali su se svi mještani morali testirati i ulice su dezinficirane.

“Puno vlasnika dača otvoreno krši izolaciju, viđaju se s prijateljima, šetaju u parkovima”, rekao je Aleksander Atajanc, šef tog područja.

“Rastu napetosti, mještani se žale na njihovo bezobzirno ponašanje i rizik širenja zaraze.”

Neke regije, uključujući Kemerovo i Novosibirsk u Sibiru, naredile su svima koji dolaze iz Moskve ili Sankt Petersburga da se izoliraju na dva tjedna.

Regija Ivanovo, 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, zaprijetila je mještanima novčanom kaznom ili kaznenom prijavom ako budu iznajmljivali svoje nekretnine Moskovljanima.

Rusija ima preko 10.000 zaraženih. Dvije trećine slučajeva su iz Moskve, sve regije su u djelomičnoj izolaciji, a građanima se savjetuje da ostanu doma.

Komentari