Mogu li izbori u Alžiru donijeti tektonske promjene: Mnogi smatraju da ne mogu

flickr

Alžirski predjsednik Abdelmadjid Tebboune sazvao je prijevrmene izbore s ciljem smirivanja protesta u zemlji, ali mnogi smatraju kako se zapravo ništa neće promijeniti.

Prosvjede organizira “Hirak” što na arapskom znači masovni pokret. Taj se pokret najbolje može opisati kao prodemokratska, ali uglavnom nestrukturirana grupacija bez istinskog vodstva. Tisuće Alžiraca, među njima i mnogo žena, već dvije godine zahtijevaju temeljitu reviziju i prevladavanje netransparentnog alžirskog političkog sistema.

Bez obzira na strukturne nedostatke, Hirak je uspio izvršiti pritisak na prethodni autoritarni režim predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji je dao ostavku u travnju 2019. nakon dva desetljeća na vlasti. Tada je Tebboune nazvao Hirak “blagoslovom za zemlju”

Međutim, suprotno Tebbouneovim obećanjima i puštanju političkih zatvorenika u ožujku, mnogi demonstranti ponovo su, tjednima uoči izbora, držani u zatvoru. Da bi izbjegli dalju represiju, predstavnici pokreta Hirak su svoje demonstracije premjestili u regiju Kabylie na sjeveroistoku zemlje (op.red.: stanovništvo ove regije je protiv islamskog fundamentalizma), koja je manje pod uticajem vlade.



Istovremeno, Hirak odbija stupiti u dijalog s vladom ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni i režim ne podnese ostavku. Također, najavili su neizlaznost na izbore, pa se očekuje najmanja izlaznost na alžirskim izborima ikad. Osim toga, kažu da neće priznati legitimitet aktualnom predsjedniku čak i ako uzme pobjedu jer vjeruju da su izbori namješteni, stoga svi smatraju kako se ništa neće promijeniti. piše DW

 

 

 

Komentari