Mladić koji je ISIL-u pristupio kao 15-godišnjak optužen za terorizam u BiH

Foto: Twitter

Posebni odjel za terorizam Tužiteljstva BiH podignuo je optužnicu protiv Jahje Vukovića, državljanina Bosne i Hercegovine zbog sumnje da se borio na strani terorističke organizacije u sklopu Islamske države (ISIL) u Siriji kamo je otišao kao 15-godišnjak.

Optuženi je vlastima BiH izručen iz Turske, a tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije gdje se borio u strukturama terorističke organizacije Front Al Nusra u sklopu ISIL-a, priopćilo je u srijedu državno Tužiteljstvo.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je ISIL terorističkom organizacijom.

Jahja Vuković zvani Abdulaziz, rođen 1999. u Bihaću, kao petnaestogodišnjak je 2014. napustio BiH i otišao u Njemačku odakle je otputovao zrakoplovom u Tursku te ilegalno ušao u Siriju.



Državno tužiteljstvo BiH tvrdi da je prikupilo dokaze da se optuženi priključio vojnim terorističkim skupinama.

U Siriji je optuženi boravio s drugim osobama iz BiH te pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć ili se borio na strani terorističke formacije Front Al Nusra koja je sudjelovala u napadima na civilno stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanju talaca.

Abdulaziz Jajha Vuković bio je na području Sirije sve do sloma ISIS-a nakon čega se skrivao u Turskoj gdje lociran, uhićen te izručen pravosuđu BiH.

Tužiteljstvo je priopćilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, među kojima su i oni su s mjerama zaštite identiteta.

Više desetaka bosanskohercegovačkih državljana procesuirano je zbog sudjelovanja u aktivnostima terorističke organizacije ISIL.

Po podacima policijskih struktura BiH nekih 260 osoba otišlo je iz te zemlje na područje Sirije.

Komentari