MJERE SAMOIZOLACIJE U SVIJETU Na Tajvanu pacijente prate telefonom, u Poljskoj od njih svako malo traže selfie

Matija Djanjesic / CROPIX

Poljska se na veoma zanimljiv način odlučila boriti protiv nepoštivanja samoizolacije i karantene. Napravili su aplikaciju koja pacijente koji su pozitivni na koronavirus i određena im je samoizolacija jednostavno tjera da ostanu u svojim domovima.

Dok su se neke druge zemlje odlučile na geolociranje pacijenata, u Poljskoj su se odlučili pacijente pratiti pomoću – selfija.

Aplikacija “Kwarantanna domowa” (Kućna karantena), namijenjena je prije svega onima kojima je određena obvezna 14-dnevna samoizolacija nakon povratka iz inozemstva.

Pacijenti instaliraju aplikaciju na svoj pametni telefon i registriraju se selfijem. Svako toliko aplikacija ih zatraži da naprave novi selfi, ali s uključenim podacima o geolokaciji. Ako propuste napraviti što aplikacija od njih traži, u roku od 20 minuta alarmira se policija.


Ljudi u karanteni imaju izbor – ili će ih svako toliko posjetiti policija ili će preuzeti aplikaciju, pojasnio je poljski ministar digitalizacije Marek Zagorski te dodao kako će pacijenti morati napraviti jednu ili više fotografija dnevno.

Kazna za sve one koji prekrše odredbe samoizolacije u Poljskoj iznosi 500 zlota, odnosno oko 820 kuna.

No aplikacija ne služi samo u represivne mjere, već se preko nje mogu i kontaktirati druge službe koje im mogu pomoći tijekom boravka u karanteni, kao što su službe socijalne skrbi odnosno službe koje će im donijeti osnovne namirnice, piše Zimo.hr.

Prate svaki vaš pokret, a ako se ne javite na telefon, na vrata vam pokuca policija

Na Tajvanu će se vlast i policija pobrinuti da oni koji moraju biti izolirani zaista ostanu u svojoj kući kombinacijom praćenja njihovih telefona i visokih novčanih kazni. Ukratko, vlast prati signal mobilnih telefona osoba koje trebaju biti u samoizolaciji i karanteni tako da se odmah može vidjeti ako napuste prostor u kojem su trebali provesti sljedeća dva tjedna.

Postoji i rješenje za one pametnjakoviće koji odluče ugasiti telefon ili odu van, a telefon ostave kod kuće. Policija će osobe u karanteni kontaktirati i telefonski pa ako se ne jave ili ako im je telefon isključen, netko će im ubrzo pokucati na vrata. Da nije preporučljivo kršiti pravilo karantene, pokazuju i maksimalne novčane kazne koje su propisane, a iznose više od 32 tisuće dolara. Metoda je prilično kontroverzna, no pokazala se učinkovitom, naglašavaju na Reutersu.

Komentari