Mjanmarske snage rastjeruju prosvjednike, najmanje tri mrtva u gušenju prosvjeda protiv puča

Prosvjedi u Mjanmaru Foto: Twitter

Mjanmarske sigurnosne snage u nedjelju nasilno rastjeruju skupove širom zemlje organizirane protiv vojnog puča, a izvješćuje se da su ubijena najmanje tri prosvjednika.

Hunta je tijekom vikenda pojačala upotrebu sile protiv masovnih prosvjeda na kojima se zahtijeva predaja vlasti i puštanje na slobodu civilne čelnice Aung San Suu Kyi.

Policija i vojnici proteklih su tjedana već ispaljivali gumene metke, suzavac i vodene topove na prosvjednike u pokušaju da suzbiju građanski neposluh, a u nekim izoliranim slučajevima su pucali pravim streljivom.

Veći broj pripadnika sigurnosnih snaga ponovno je mobiliziran u nedjelju ujutro da rastjera prosvjednike koji su se okupili u nekoliko dijelova zemlje. Odazvali su se pozivu upućenom preko društvenih mreža te su preplavili ulice.



Snage sigurnosti ubile su trojicu muškaraca, a najmanje 20 ranile gušeći prosvjede na skupu u južnom obalnom središtu Daweiju, prema izvješću dobrovoljnog medicinskog osoblja i lokalnih medija.

Liječnik Pyae Zaw Hein rekao je za AFP da su njih trojica “ustrijeljeni pravim streljivom”, a ozlijeđeni su gađani gumenim mecima.

“Moglo bi biti i mnogo više žrtava jer je sve više ranjenih”, dodao je.

Lokalni medij Dawei Watch potvrdio je da su trojica smrtno stradala u incidentu.

U trgovačkom središtu Yangonu policajci i vojnici počeli su rastjerivati okupljeno mnoštvo u središtu grada nekoliko minuta prije predviđenog početka dnevnog prosvjeda, ali nije jasno jesu li pucali pravim mecima.

“Policija je počela pucati upravo kad smo stigli”, rekla je Amy Kyaw, 29-godišnja učiteljica u osnovnoj školi u središtu Yangona.

“Nisu nas prije toga upozorili. Neke su ranili, a neki se učitelji i dalje skrivaju u susjednim kućama.”

Prijenosi uživo na društvenim mrežama pokazali su da sigurnosne snage koriste suzavac kako bi rastjerale mnoštvo okupljeno u Yangonu, kao i vodene topove sjevernije u Mandalayu, kulturnom središtu zemlje.

Nemiri traju tjednima

Od vojnog preuzimanja vlasti 1. veljače, Mjanmar potresaju masovni prosvjedi i kampanja građanskog neposluha koja je potaknula državne službenike da obustave rad.

Nedjeljno gušenje prosvjeda slijedilo je nakon sličnog vala nasilnih akcija protiv ogorčenih, no uglavnom mirnih skupova protiv vojnog puča širom zemlje dan ranije.

Privedeno je nekoliko novinara koji su dokumentirali subotnje napade snaga sigurnosti, uključujući fotografa Associated Pressa u Yangonu.

U blizini glavnoga gradskog sveučilišta, policija je ispalila nekoliko šok granata kako bi rastjerala mnoštvo u žarištu prosvjeda.

Prema udruzi za pomoć političkim zatvorenicima, uhićeno je, optuženo ili osuđeno više od 850 ljudi.

Međutim i očekivalo se da će napadi tijekom vikenda dramatično povećati taj broj, a državni je list samo u subotu izvijestio o 479 uhićenja.

Međunarodna osuda puča bila je žestoka, a Sjedinjene Države, Europska unija i druge velike sile osudile su nasilje nad prosvjednicima i traže da hunta preda vlast.

Suu Kyi nije viđena u javnosti otkako je privedena tijekom racija pred zoru u glavnom gradu Naypyidawu, kada je puč počeo.

Ona bi se u ponedjeljak trebala na sudu suočiti s nejasnim optužbama za posjedovanje neregistriranih voki-tokija i kršenje mjera ograničenja javnog okupljanja zbog koronavirusa.

No, njezin odvjetnik Khin Maung Zaw rekao je za AFP da se još uvijek ne može sastati s njom.

“Kao odvjetnik vjerujem u sud i … pošteno suđenje”, rekao je. “Ali u ovom razdoblju svašta se može dogoditi.”

Državni mediji objavili su kasno u subotu da su vlasti smijenile mjanmarskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, koji je u ime svrgnute civilne vlade Mjanmara uputio strastvenu molbu za pomoć.

“Potrebna nam je… najjača moguća akcija međunarodne zajednice kako bismo odmah zaustavili vojsku”, rekao je Kyaw Moe Tun Općoj skupštini u New Yorku.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da tom tijelu nije ništa rečeno o smjeni diplomata te da Kyaw Moe Tun zasad ostaje predstavnik Mjanmara.

Najmanje je petero ljudi izgubilo život nakon puča – četvero od ozljeda zadobivenih u prosvjedima protiv vojnog puča.

Vojska je priopćila da je u gušenju prosvjeda smrtno stradao i jedan vojnik.

Komentari