Misteriozna smrt tajnika ruske ambasade u Berlinu

Portal njemačkog tjednika Spiegel javio je kako je 19. listopada na području ruske ambasade u Berlinu pronađeno beživotno tijelo muškarca. Hitna pomoć pokušala ga je reanimirati, ali čovjek je već bio mrtav. Predstavnici ruske ambasade nisu dali Hitnoj da odveze tijelo na obdukciju jer je bilo na teritoriju diplomatskog predstavništva, a poginuli muškarac imao je diplomatski status.

Kako piše portal, muškarac je pao kroz prozor ambasade koja ima četiri kata, ali nije bilo jasno odakle je točno pao te je li umro pri padu ili je već bio mrtav kada je pao u dvorište ambasade. Ruska ambasada kratko je objavila da se radi o nesretnom slučaju. Danas je ustanovljeno da je riječ o Kirilu Žalu, drugom tajniku ambasade za kojeg se misli da je zapravo bio agent ruskog FSB-a. Što se dogodilo, zasad nitko ne zna, ali intrigantno je u svemu to što on nije samo pripadnik ruske tajne službe, nego i sin generala Alekseja Žala, šefa Odjela za zaštitu Ustava.

Njemački portal tvrdi da se radi o odjelu u sklopu tzv. Druge uprave FSB-a koja se bavi likvidacijama političara, aktivista i disidenata nepoćudnih režimu. Upravo su agenti te Uprave sudjelovali u pokušaju trovanja najpoznatijega antirežimskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog. Prema podacima koje su dobili, poginuli Kiril živio je na istoj adresi u Moskvi kao i njegov otac, a početkom studenoga Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke skinulo je s popisa njegovo ime kao diplomata u Berlinu.

Prije Berlina je Kiril Žalo radio u Beču kao treći tajnik stalnog predstavništva Rusije pri austrijskome Ministarstvu obrane. Prema navodima istraživačkih portala Bellingcat i Insider, Kiril Žalo stigao je na službu u Berlin dva mjeseca prije nego što je tamo ubijen čečenski disident Zelimhan Hangošvili, kojeg je ubio Vadim Krasikov, za kojeg se tvrdi da je “killer”.


Istragom je ustanovljeno da je Krasikov prije dolaska na zadatak u Berlin često bio na razgovorima u Drugoj upravi FSB-a. The Insider i Bellingcat navode da je možda prekomanda Žala mlađeg u Berlin i ubojstvo Hangošvilija slučajnost, ali njemački istražitelji koji su se bavili tim ubojstvom smatraju da je Krasikov morao imati logističku pomoć u Berlinu jer je u grad stigao neposredno uoči izvršenja napada, prenosi Jutarnji.hr.

 

Komentari