Mirno trgovanje na svjetskim burzama jer se na najvećim tržištima u regiji zbog blagdana ne radi

Na azijskim se burzama u petak trguje mirno, a obujam trgovanja je skroman jer se na nekim od najvećih tržišta u regiji zbog praznika ne radi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,4 posto, a za toliko je porastao i južnokorejski Kospi indeks.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica, pak, pale oko pola posto,  dok se u Hong Kongu, Singapuru, Indiji i Australiji zbog Velikog petka ne radi.

Ulagače u Japanu i Južnoj Koreji ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon još jednog poteza američke središnje banke kojim nastoji pomoći gospodarstvu koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.



FED najavio financijski program za kompanije koje zapošljavaju do 10 tisuća radnika

Nakon što je nedavno žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u financijski sustav ubrizgao više tisuća milijardi dolara, Fed je jučer najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10 tisuća radnika, kupnji obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Zahvaljujući tome, u drugi je plan pao podatak da je prošloga tjedna broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 6,6 milijuna, drugi tjedan zaredom.

Ukupno je u posljednja tri tjedna bez posla ostalo oko 15 milijuna Amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu.

No, podršku tržištima pružaju neke naznake da se širenje koronavirusa u nekim zemljama usporava.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima zbog novih Fedovih mjera dolar prema košarici valuta oslabio četvrti dan zaredom.

Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,10 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 108,90 na 108,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0865 dolara.

Komentari