Ministri pet članica EU: Potrebna je jasna komunikacija i visok stupanj koordinacije za rješavanje problema u prometu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Promjene u prometu zbog širenja Covida-19 u Europi traže koordinaciju članica EU-a, rekli su u četvrtak ministri vanjskih poslova RH, Austrije, Italije, Mađarske i Slovenije, istaknuvši repatrijaciju hrvatskih građana iz Maroka kao primjer takve suradnje.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je na video-konferenciji s kolegama Alexanderom Schallenbergom, Luigijem Di Maijom, Peterom Szijjartom i Anžeom Logarom razgovarao o koordinaciji zajedničkih mjera i odgovora na situaciju nastalu uslijed izbijanja pandemije koronavirusa, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Na video-konferenciji, održanoj na inicijativu hrvatskog ministra, ministri su zaključili da promjene u zračnim i drugim granama prometa zahtijevaju iznalaženje zajedničkih odgovora, jasnu komunikaciju i visok stupanj koordinacije i suradnje između država članica EU-a.

Ministri su razgovarali i o repatrijacijama građana Europske unije u njihove matične države.Grlić Radman tom se prilikom zahvalio austrijskom i mađarskom kolegi na angažmanu njihovih zemalja pri repatrijaciji hrvatskih državljana iz Maroka, što je istaknuto kao uspješan primjer suradnje, stoji u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, u suradnji s državama članicama EU-a, koordiniralo je repatrijaciju 17 hrvatskih državljana iz Marakesha u Beč, četiri u Bruxelles te tri u Budimpeštu.

Hrvatski ministar istaknuo je ulogu Predsjedništva Radne skupine za konzularne poslove hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, koja svakodnevno vodi telekonferencije na kojima sudjeluju države članice i razna tijela Europske unije, poput Europske službe za vanjsko djelovanje, Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti i Europske medicinske agencije radi razmjene podataka vezanih uz broj građana EU-a u trećim zemljama i njihove repatrijacije na područje Unije, izvijestio je MVEP.

Komentari