Ministarski sastanak: Washington umiruje svoje NATO saveznike

profimedia

Washington je u srijedu poručio europskim saveznicima da predsjednik Joe Biden želi okončati politiku jednostranih poteza, ali SAD tijekom prvog ministarskog sastanka koji je organizirao NATO nije otkrio svoje namjere u pogledu povlačenja iz Afganistana ni o svojim strateškim prioritetima.

Novi čelnik Pentagona Lloyd Austin, koji je zbog pandemije morao ostati u Washingtonu, obratio se 29-orii kolega putem videokonferencije.

Američki ministar obrane je otkrio svoje namjere u kolumni Washington Posta prije sastanka. “Moja poruka kolegama će biti jasna, moramo se savjetovati, zajedno odlučiti i zajedno djelovati. Uvjeren sam da su Sjedinjene Države jače kada djeluju kao ekipa”, naveo je.

Njegov prvi sastanak s kolegama traje dva dana i razgovori su srijedu su bili usmjereni na pripremu sljedećeg samita Saveza. Još nije određen datum samita, ali od diplomatskog izvora se doznaje da bi se trebao održati u lipnju. Sastanak ministara vanjskih poslova s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom je predviđen za 23. i 24. ožujka.



Komentari