Milorad Dodik najavio tužbu protiv guvernera Centrale banke Bosne i Hercegovine

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske sutra donijeti odluku o tužbi guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Safeta Softića.

Razlog tužbe je taj što nisu raspoređena sredstva iz Međunarodnog monetranog fonda – MMF.

“Želim obavijestiti javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke koji osporava realizaciju,” ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Foči.

Kazao je da će SNSD podržati sve aktivnosti u Vijeću ministara BiH kako bi se odobrila sredstava da se lokalni izbori održe.



“Čim ta odluka dođe od ovlaštenih predlagača, naši članovi Vijeća ministara će tu odluku podržati, ali je očigledno da nema suglasnosti, kao što nema suglasnosti ni oko ove famozne priče u vezi s raspodjelom sredstava MMF-a, koja već pravi značajne probleme,” rekao je Dodik on nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a s načelnicima iz Izborne jednice devet.

Kazao je i da njegova stranka spremna za izbore i da nemaju nijedan problem za njihovo održavanje, te da je sve do, kako je ustvrdio, “nelegitimno izabranog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH”.

“Zastoji nisu do SNSD-a nego do nelegalnog, nelegitimnog izbora Središnjeg izbornog povjerenstva i ako to povjerenstvo ostane, onda to ukazuje da izbori budu nelegalni” dodao je Dodik, prenosi Bild.ba.

Komentari