Milijardu doza cjepiva protiv covida-19 utrošeno je u europskoj regiji

Twitter

U europskoj regiji utrošeno je milijardu doza cjepiva protiv covida-19, Ukrajina se suočava s rekordnim brojem zaraza i mrtvih, a Francuska je produljila uporabu zdravstvenih propusnica do kraja srpnja iduće godine, prenose u četvrtak agencije.

Utrošeno je milijardu cjepiva protiv covida-19 u europskoj regiji, objavio je u srijedu WHO.

– To je veliko postignuće, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, kako prenosi njemačka agencija dpa.

Iako je uspjeh što je trećina regije cijepljena, potrebno je povećati cijepljenje i moraju se prevladati regionalne razlike, upozorio je Kluge. Stopa cijepljenja od 70 posto i dalje je cilj koji treba ostvariti za suzbijanje krize, dodao je.



Istovremeno pandemija jača u europskoj regiji, osobito u zemljama istočne Europe.

Ukrajina je potvrdila rekordan broj novih zaraza i povezanih smrtnih slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak.

Ukrajina u protekla 24 sata ima 22.415 novih slučajeva, čime je srušen rekord od 20.341 od 3. travnja. Umrlo je još 546 ljudi, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Sve više zaraženih imaju Češka, Poljska, Bugarska, Latvija, a porast proteklih dana bilježi i Hrvatska.

Produljuju se mjere protiv covida-19 u europskim zemljama. Donji dom francuskog parlamenta izglasao je produljenje covid zdravstvenih propusnica do 31. srpnja 2022.

Propusnica dokazuje da je osoba cijepljena protiv covida-19 ili negativna na koronavirus čime joj se omogućuje ulazak u kafiće, restorane, sportske objekte.

U Francuskoj su u kolovozu izbili nacionalni prosvjedi protiv zdravstvenih propusnica, ali posljednjih tjedana pada broj prosvjednika na ulicama.

Rusija, koja se danima suočava s rekordnim brojem zaraženih i umrlih, prijavila je nekoliko zaraza novom varijantom covida-19 za koju se vjeruje d je zaraznija od delte, izvijestila je u četvrtak novinska agencija RIA.

Citirajući znanstvenika RIA navodi da je moguće da će se varijanta AY.4.2 brže širiti i da bi mogla u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan.

Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja.

Komentari