Milanović: Ne znam koji bi se europski lider snašao slušajući naš razgovor

Predsjednici Hrvatske i Slovenije Zoran Milanovć i Borut Pahor u Brdu kod Kranja supredsjedali su godišnjim summitom čelnika država u jugoistočnoj Europi.

Inicijativi Brdo-Brijuni odazvali su svi lideri zemalja tzv. zapadnog Balkana. Uz plenarni sastanak održao se i niz bilateralnih susreta. Predsjednik Milanović sastao se s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i predsjednicom Republike Kosovo Vjosom Osmani.

“Dogovorili smo tekst deklaracije koji je kompromis. Bilo je prijepora i nesporazuma, agenda kosovske predsjednice je bila ambicioznija i zbog protivljenja Srbije neki su dijelovi morali biti ispušteni, no smatram da je dokument dobar. Bilateralni problemi neće moći biti riješeni u okviru inicijative Brdo-Brijuni. Za godinu dana ćemo se vidjeti, još ne znamo gdje”, rekao je uvodno Zoran Milanović.

“Mi smo ovdje da pomognemo susjedima iz regije kod EU integracije. Makedonija se nalazi u nemogućoj poziciji, no o tome nismo razgovarali. Radi se o uvjetima koji su im postavljeni u pregovorima s EU, a tiče se sadržaja u povijesnim udžbenicima. Pritisak nije dobar, o tome sam danas govorio”, dodao je.


Na pitanje koliko je Bruxellesu stalo do rješenja ovog problema, hrvatski je predsjednik rekao: “Ne postoji Bruxelles niti visoka politička razina. Ne znam koji bi se europski lider snašao slušajući naš razgovor i tu dolazimo do problema srednjih službenika u ministarstvima koji ustvari kroje politiku. Bitno je da i mi osjetimo da je državama u interesu postati članicama EU, a to košta, politički ne financijski.”

Komentari