Miks cjepiva? Zvuči kao savršena ideja za liječnike iz Kambodže

Ilustracija

Liječnici iz Kambodže danas su objavili kako će u toj državi dostupno biti novo cjepivo, a riječ je o kombinaciji AstraZenecinog cjepiva i onog kineskog proizvođača.

Hun Senovo rješenje

Kambodžanski premijer Hun Sen rekao je kako bi ova kombinacija u trećoj dozi trebala djelovati: “Osobama koje su se već cijepile sa Sinopharm i Sinovac cjepivima trebalo bi u trećoj dozi dati AstraZenecu kako bi se pojačalo djelovanje”, rekao je Hun Sen u govoru objavljenom na društvenim mrežama. “Građani koji su se cijepili najprije AstraZenecom trebali bi u trećoj dozi dobiti Sinovac”, dodao je.

Hun Sen je najavio da će njegova zemlja putem programa Covax nabaviti dodatne količine AstraZeneca cjepiva koje će se koristiti za pojačavanje djelovanja ostalih cjepiva, a da će Johnson & Johnson cjepivom biti cijepljeno starosjedilačko stanovništvo na sjeveroistoku zemlje.

WHO o Kambodži

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ovaj tjedan da je delta varijanta u Kambodži otkrivena među migrantima koji se preko kopnenih granica te zemlje vraćaju s Tajlanda te da je sada ta varijanta prisutna i u lokalnoj zajednici.


“Utrkujemo se protiv novih varijanti virusa. Moramo djelovati odmah i moramo djelovati brzo da ne bismo sutra požalili”, rekao je Li Ailan, predstavnik WHO-a u Kambodži, u subotu.

Kambodža je većinu prošle godine u velikoj mjeri uspjela obuzdati širenje virusa, no zaraza je, prvi put otkrivena krajem veljače ove godine, do sada u toj zemlji zahvatila 77.919 ljudi i odnijela 1.420 života.

Komentari