Mike Pompeo optužuje Kineze da još uvijek prikrivaju informacije o koronavirusu

Image: Getty Images

Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak je oštrije kritizirao kinesko postupanje sa širenjem zaraze koronavirusa, rekavši kako njihova vladajuća Komunistička partija još uvijek niječe podatke potrebne za sprečavanje daljnjih slučajeva.

U intervjuu za radijsku postaju Washington Watch, Pompeo je ponovio prijašnje optužbe da je kinesko kašnjenje u informiranju o virusu ugrozilo ljude dijem svijeta i rekao da je to “doista dovelo u opasnost tisuće života”.

“Zabrinut sam da tim prikrivanjem, tim dezinformacijama kineska Komunistička partija i dalje uskraćuje svijetu potrebne informacije kako bismo spriječili da se daljnji slučajevi ili nešto slično ponovno ponove”, dodao je.

Iran i Rusija u kampanji širenja dezinformacija o koronavirusu

Pompeo je također optužio Iran i Rusiju za kampanje širenja dezinformacija o virusu.



“Kampanja dezinformacija Rusije i Irana, kao i Kine nastavljaju se”, rekao je. “Govore o tome da je to stiglo od američke vojske i kažu da je možda počelo u Italiji, kako bi odvratili odgovornost.”

Unatoč oštrim kritikama upućenim Kini, Pompeo se suzdržavao virus nazvati “kineskim virusom” ili “virusom Wuhan”, etiketama koje su naljutile Peking i koje je on više puta koristio.

“Doći će vrijeme optuživanja”, rekao je, ali dodao je da je važno da svijet sada zna o čemu je zapravo riječ.

Komentari