Mike Pence prisustvovat će inauguraciji izabranog predsjednika; Biden: Bila bi nam čast da ga imamo ondje

Screenshot

Mike Pence prisustvovat će skorašnjoj inauguraciji Joea Bidena, izvijestilo je više medija u subotu, a potpredsjednik je postao posljednji dugogodišnji lojalist koji je napustio sve izoliranijeg predsjednika Donalda Trumpa. 

Odnosi između Trumpa i Pencea, dosad jednoga od najodlučnijih Trumpovih branitelja, narušeni su od srijede, kada je potpredsjednik službeno objavio Bidenovu pobjedu na izborima u studenom.

Gomila ekstremno desničarskih prosvjednika upala je isti dan u američki Kapitol želeći spriječiti Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu. U neredima koje je potaknuo Trump smrtno je stradalo petero ljudi.

Više medijskih izvješća citiralo je u subotu visoke dužnosnike da je Pence – koji je bio prisiljen skloniti se od prosvjednika tijekom nereda – odlučio prisustvovati Bidenovoj inauguraciji 20. siječnja.



Novoizabrani predsjednik početkom tjedna rekao je da će Pence biti dobrodošao na službenoj prisezi koja bi se trebala održati u smanjenom opsegu zbog koronavirusa.

“Bila bi nam čast da ga imamo ondje i da krenemo naprijed u tranziciji”, rekao je Biden novinarima.

Trump optužen za izazivanje nasilja

U svom posljednjem tvitu prije uklanjanja s Twittera u petak, Trump je rekao da neće prisustvovati inauguraciji.

Uskoro bivši predsjednik optužen je za izazivanje nasilja u srijedu, a sada se suočava s dosad nezabilježenim drugim opozivom, koji bi trebao početi u ponedjeljak.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi upozorila je da će demokrati pokrenuti postupak ako Trump ne podnese ostavku ili se Pence ne pozove na 25. amandman prema kojem kabinet uklanja predsjednika s dužnosti.

Iako Pence o tome nije javno govorio, New York Times izvijestio je u četvrtak da je protiv primjene tog mehanizma, nikada ranije korištenog u američkoj povijesti.

Komentari