Mijić: Trump je bio jedan od najvećih mirotvoraca; Vidmarović: U slučaju da ne bude pobjednika, onda pitanje predsjednika rješava Kongres

Aktualni američki predsjednik Donald Trump i njegov protukandidat Joe Biden u nikad su neizvjesnijem fotofinišu u žestokoj utrci za ključeve Bijele kuće.

Joe Biden zasad je puno bliže magičnoj brojci od 270 elektorskih glasova, no sve je otvoreno dok se i zadnji glas ne prebroji.

Politički konzultant i analitičar Mate Mijić i stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose Branimir Vidmarović gostovali su na Radiju 101 i dali svoja predviđanja o napetim izborima u SAD-u.

Voditelj emisije upitao je goste je li ovoliko dugo trajanje prebrojavanja glasova sramota za SAD.



Mijić smatra kako je potencijalna daljnja politička nestablinost SAD-a opasna zbog ekonomskih posljedica koje se odnose na cijeli svijet, no ne smatra ovo nikakvom sramotom.

“Njihov izborni sustav je oduvijek takav kakav jest, a sada vjerojatno zbog prijetnji i tužbi žele biti posebno sigurni da je sve dobro izbrojeno. Moramo imati na umu da je važno pratiti kako će se politička nestabilnost odnositi na burze, na ekonomiju, jer to je važno i za nas”, rekao je Mate Mijić.

Vidmarović je podsjetio da ovo nije prvi put da se takva situacija događa.

Također, gosti smatraju kako će Vrhovni sud odraditi svoj posao kvalitetno, ukoliko će za to biti potrebe jer Amerikanci poštuju Instituciju Predsjednika, a suci Ustav.

“Presedan bi bio jedino da je netko umro. U slučaju da ne bude pobjednika, onda to rješava Kongres. Tu svjetonazorska pitanja i stranačke podjele i te kako utječu na odluke”, objasnio je Branimir Vidmarović.

‘Biden će učiniti promjene jedino na ekonomskom planu’

Za potencijalnog predsjednika Bidena, Mijić smatra da će moći raditi stvarne promjene jedino na ekonomskom planu. Za sve drugo neće imati mogućnost jer konzervativci osvajaju sve važne institucije osim Bijele kuće.

“Konzervativci imaju većinu. Konzervativna stranka, ako zanemarimo Trumpa, je u super poziciji jer će za dvije godine vjerojatno držati sve poluge moći, a Biden i demokrati će moći eventualno dekorirati”, rekao je Mijić.

Vidmarović je dodao da se konzervativci moraju “rebrendirati”.

“Sada će doći do jedne sinergije. Biden je izabran kao kandidat zato što nije ekstremist, nego je pomirljiv. Konzervativci će se sada morati odmaknuti od Trumpa. Što se tiče ekonomske situacije, Biden je (neizravno) najavio da će slijediti ekonomski program Donalda Trumpa – domaća proizvodnja, domaća industrija, domaća potrošnja”, rekao je Vidmarović.

Vidmarović smatra da Biden neće popraviti odnos SAD-a s Kinom jer će dodati i moment ljudskih prava, što je falilo Trumpu i na što su ga demokrati upozoravali.

“Biden će pokušati izvući ono što je najviše moguće iz trgovinskog rata i malo sve ublažiti. Možda će se naći na polju klimatskih promjena. Što se tiče Tibeta i ostalo tu ne vidim neki pomak, dapače moguće pooštranje”, smatra Vidmarović.

Pogled na Balkan

Joe Biden je bolji poznavatelj prilika na našim prostora od Donalda Trumpa, smatra Mijić.

“Mi imamo sreće da nismo nikakvo krizno žarište i nismo u fokusu SAD-a. To je dobro da je tako, ali ne očekujem tu neke velike promjene”, rekao je Mijić i dodao da očekuje mekši pristup u nastupu i diplomaciji nego u slučaju Trumpovog stolovanja u Bijeloj kući.

Vidmarović je pojasnio što ako predsjedničku palicu preuzme potencijalna potpredsjednica senatorica Harris.

“Na scenu onda stupa Kamala Harris. Mislim da su to i napravili tako. Ona ima svakojaki background, ali njena vrijednost je što je radila u sudstvu. Ona je legalist i po meni je puno bolji potpredsjednik od Penca”, rekao je Vidmarović i dodao da Trump neće nestati s političke scene.

“On se neće pomiriti s tim, i dalje će okupljati, i dalje će utjecati na politiku i kandidairat će se. Biden ga neće samo tako moći zaboraviti”, smatra Vidmarović.

Mijić je potvrdio da utjecaj Donalda Trumpa na konzervativnu stranku sigurno neće prestati i nestati.

“Trumpov utjecaj preko ljudi koji se slažu s njegovom politikom, a ušli su u konzervativnu stranku, imaju moć i mogućnosti”, zaključio je Mijić i dodao da je Trump bio jedan od najvećih mirotvoraca na međunarodnom planu od većine američkih predsjednika.

Komentari