‘Miješana slika’ u Europi, za cjepivo najmanje 12 mjeseci

Svjetska zdravstvena organizacija – WHO upozorila je u utorak da u Europi postoji miješana slika jer broj novih slučajeva covida-19 usporava u nekim njezinim dijelovima, uključivo Italiju i Španjolsku, ali i dalje raste u Britaniji i Turskoj.

“Ukupno gledano, 90 posto slučajeva dolazi iz Europe i SAD-a. Dakle, sigurno još nismo došli do vrhunca” pandemije, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na brifingu u Ženevi.

WHO će izdati smjernice zemljama članicama kasnije tijekom dana navodeći šest koraka koji se trebaju osigurati kako bi se mogle olakšati restrikcije, dodala je.

“Najvažnije je – je li vaša transmisija pod kontrolom”, kazala je.



Harris je naglasila da su Sjedinjene Američke Države trenutno ‘fantastičan partner’, osim što su najveći uplatitelj u WHO.

“Uvijek će postojati kritike organizacija, važno je slušati kritike, posebno konstruktivne kritike”, dodala je.

“A naš će se posao nastaviti bez obzira na bilo kakva pitanja”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a, u ponedjeljak izrazio je izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Države nastaviti sufinancirati UN-ovu agenciju bez obzira na kritike predsjednika Donalda Trumpa na račun načina na koji je WHO upravljao pandemijom covida-19. Trump je i zaprijetio suspenzijom uplata u proračun WHO-a.

Harris je naglasila da trenutno postoji problem uvezenih slučajeva u Kinu, a Rusija je s 409 zabilježenih slučajeva postala najveći izvor uvezenih slučajeva bolesti u tu zemlju.

Kina pazi da se ne pojave novi lokalni slučajevi, no “najveća su joj prijetnja uvezeni slučajevi”, rekla je Harris.

Harris je ocijenila i da za covid-19 “cjepivo ne trebamo očekivati najmanje još 12 mjeseci ili duže”.

Komentari