Merkel: Zbog pandemije moja posljednja godina na dužnosti bila je najteža, no početak cijepljenja daje nadu

Twitter

Angela Merkel rekla je u svom posljednjem novogodišnjem obraćanju naciji na dužnosti njemačke kancelarke da je 2020. godina bila daleko najteža u njezinih 15 godina na vlasti, no početak cijepljenja protiv covida-19 dao je nadu za 2021.

U rijetkom pokazivanju emocija, Merkel, koja je upravljala Njemačkom i Europskom unijom kroz financijsku krizu 2008. godine, grčki dug godinu dana kasnije i migrantsku krizu pet godina kasnije, osudila je prosvjed koji se protivi zatvaranju te je rekla da će se cijepiti čim cjepivo bude u širokoj upotrebi.

“Dopustite da vam za kraj kažem nešto osobno: za devet mjeseci bit će parlamentarni izbori i ja se neću ponovno kandidirati”, rekla je Merkel (66). “Danas je vjerojatno posljednji put da vam se obraćam uoči Nove godine.”

Dodala je: “Mislim da ne pretjerujem kad kažem: nikad nam u posljednjih 15 godina stara godina nije bila tako teška i nikad se nismo, unatoč svim brigama i nešto skepticizma, veselili novoj s toliko nade.”



Pohvala Merkel, školovanoj fizičarki koja se pri upravljanju pandemijom vodila znanstvenim savjetima, zbog toga što je suzbila prvi val, pretvorila se u kritiku zbog onoga što se percipiralo kao nemogućnost suzbijanja drugog vala.

U najvećoj europskoj ekonomiji u rujnu će se održati izbori, a Merkel, čiji bi konzervativci trebali osvojiti najviše mjesta u parlamentu, najvjerojatnije će predati palicu jednom od tri čovjeka koji se natječu da preuzmu čelno mjesto u njezinoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU).

“Mogu samo zamisliti koliko se ogorčeno osjećaju oni koji oplakuju svoje najbliže koje su izgubili zbog korone, ili koji se moraju boriti s posljedicama bolesti dok istodobno neki beznadni pojedinci osporavaju i negiraju virus”, rekla je Merkel.

“Teorije zavjere nisu samo lažne i opasne, nego su i cinične i okrutne”, dodala je. “Ja ću se također cijepiti kad dođe moje vrijeme.”

Četvrti i posljednji mandat Angele Merkel obilježen je nezadovoljstvom unutar konzervativne stranke nakon gubitka regionalnih izbora, što su mnogi povezali s njezinom odlukom da 2015. godine primi više od milijun tražitelja azila.

Pad u regionalnim anketama 2018. godine, u kojima su konzervativci izgubili glasače koji su se priklonili ultra desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) i ekološkim zelenima, potaknuo ju je da se ne natječe za peti mandat.

Ako se sastavljanje koalacije oduži nakon prosinca, Merkel će ostati vršiti dužnost kancelarke do 2022. godine dok nova vlada ne započne s radom.

Komentari