Merkel poziva Nijemce da smanje kontakte i putovanja dok zaraza raste

Twitter

Kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Nijemce da smanje društvene kontakte i srežu putovanja na minimum dok se savezna i pokrajinske vlade ne mogu dogovoriti na koji način suzbiti drugi val zaraze koronavirusom.

“Moramo učiniti sve kako bi spriječili širenje virusa izvan kontrole. Svaki dan je važan”, rekla je Merkel u tjednom video podcastu.

Stopa zaraze u Njemačkoj niža je u usporedbi s velikim dijelom Europe, ali ubrzava i dostigla je u subotu dnevni rekord od 7830 slučajeva koronavirusa, navodi Institut Robert Koch.

Broj mrtvih porastao je za 33 na 9767.



“Moramo ići dalje”, dodala je Merkel. “Apeliram na vas: sastajte se s manje ljudi, bilo to kod kuće ili vani. Molim vas odustanite od svakog putovanja koje nije apsolutno nužno, od svake zabave… Ostanite kod kuće kad god je to moguće.”

Merkel je uputila apel u vrijeme kada je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier otišao u samoizolaciju nakon što je njegov tjelohranitelj testiran pozitivno na koronavirus, priopćio je njegov ured. Steinmeier se također testirao i čeka rezultate.

Njemački čelnici ne mogu se dogovoriti oko oštrijih mjera za suzbijanje drugog vala. Sudovi u nekoliko regija poništili su zabrane boravka u hotelima za posjetitelje koji dolaze iz žarišta zaraze.

Austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg testiran je pozitivno na koronavirus nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak, rekla je njegova glasnogovornica.

Pozitivna je i belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes, koja je tu informaciju objavila u subotu na Twitteru.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas, koji je također sudjelovao na sastanku u Luxembourgu, bio je negativan u petak kao i članovi njegova tima, rekao je njegov glasnogovornik.

Komentari