Merkel na svom posljednjem samitu: Napuštam Europsku uniju u situaciji koja me zabrinjava

Twitter

Članice Europske unije moraju ozbiljno raspraviti o tome kamo ide blok 27 država kako bi ublažili i riješili sporove, poput onoga s Poljskom u vezi s vladavinom prava, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, na svom posljednjem Unijinu samitu.

“Postoji problem neovisnosti pravosuđa….ali to otvara i pitanje kamo ide EU, što su europske nadležnosti a što nadležnosti nacionalnih država”, izjavila je Merkel novinarima u Bruxellesu, nakon europskog samita koji će vjerojatno biti njezin posljednji.

“Pogledate li poljsku povijest, lako je razumjeti da pitanje nacionalnog identiteta igra veliku ulogu…što je drugačija povijesna situacija od zemalja koje su imale demokraciju nakon Drugog svjetskog rata”, dodala je.

Nakon 16 godina na vlasti, Merkel je u petak upozorila Europu da je zabrinuta za njezinu sposobnost nošenja s društvenim, migracijskim i gospodarskim izazovima, nakon svog 107. samita u Bruxellesu.



“Napuštam Europsku uniju u situaciji koja me zabrinjava”, izjavila je Merkel.

“Prebrodili smo mnoge krize nastojeći naći zajednička rješenja, ali preostaje nam niz neriješenih problema”, upozorila je.

Angela Merkel je također zabrinuta zbog konkurentnosti Starog kontinenta posebice kada se radi o novim tehnologijama poput umjetne inteligencije. “Europa nije najinovativniji kontinent”, sa žaljenjem je ustvrdila i ocijenila da će njezini nasljednici morati provesti velike projekte”.

Niz zahvala Angeli Merkel

Dok se sa 67 godina oprašta od europske scene, kancelarka je primila niz priznanja. Njezin odlazak izaziva strah od praznine u EU koja se nalazi pred odlučnim projektima, gospodarskom obnovom nakon covida, klimatskim promjenama, potvrđivanjem njezine geopolitičke uloge prema Sjedinjenim Državama i Kini, ocjenjuje agencija France presse.

“Samit 27-orice bez Angele je kao Rim bez Vatikana, ili Pariz bez Eiffelovog tornja”, izjavio je u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Bivši belgijski premijer je pohvalio “mudrost” kancelarke koja će nedostajati Europljanima, “posebice u teškim razdobljima ” u govoru koji je pozdravljen ovacijama čelnika država i vlada okupljenih od četvrtka.

Dar, rad mladog francusko-nizozemskog dizajnera Maxima Duterrea, koji podsjeća na zgradu Vijeća gdje se odvijaju samiti, predan je Merkel kao i njezinom švedskom kolegi Stefanu Löfvenu, također u odlasku, prenosi N1.

Odlazak Angele Merkel “ostavit će veliku prazninu”, izjavio je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg, naglasivši njezin veliki utjecaj na evoluciju Europske unije”.

“Ona je tijekom šesnaest godina ostavila veliki trag u Europi i pomogla nam u donošenju dobrih odluka s puno ljudskosti u teškim trenucima”, izjavio je belgijski premijer Alexander de Croo.

Bivši američki predsjednik Barak Obama pridružio se europskim liderima u odavanju počasti odlazećoj njemačkoj kancelarki, zahvalivši joj što je bila “sidro u brojnim olujama”.

Komentari