Merkel: Ako se pridržavamo pravila, velik dio javnog života je moguć

profimedia

Njemačka kancelarka u utorak je pozvala Nijemce da poštuju pravila, poput nošenja maski, uvedenih da bi se suzbila pandemija koronavirusa, kako bi škole mogle ostati otvorene te kako bi najveća europska ekonomija nastavila oporavak od karantene.

Porast broja zaraženih u posljednjim tjednima alarmirao je neke virologe i političare u Njemačkoj, a Angela Merkel je jasno poručila da nije vrijeme za opuštanje.

“Dobra je vijest što je, ako se pridržavamo pravila, velik dio javnog života moguć”, kazala je Merkel na putu u zapadnu državu Sjeverna Rajna-Vestfalija.

“Ako se brojke smanje možemo više otvoriti. Ako se ne smanje, ili se povećaju, moramo se zapitati što je potrebno činiti, a tada, u svakom slučaju, daljnje popuštanje mjera nije moguće”, rekla je Merkel.



Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je parlamentarcima da će “sezona karnevala”, što se odnosi na niz događanja od 11. studenog do sredine veljače, biti otkazana zbog pandemije, rekao je izvor iz Bundestaga za Reuters.

Broj zaraženih u Njemačkoj relativno je malen u usporedbi s brojnim europskim zemljama, a ukupni broj porastao je u utorak za 1.390, objavio je Institut Robert Koch.

Ukupno je koronavirus potvrđen kod 225.404 osobe u Njemačkoj, dok je zabilježeno 9.236 smrtnih slučajeva.

Merkel je pozdravila strože mjere po pitanju nošenja maski u javnosti i u dućanima te je kazala da putnici iz rizičnih područja moraju pokazati negativan test na koronavirus ili ići u samoizolaciju.

“To nije regulacija koja je stvar izbora, već je obvezna”, kazala je.

Merkel je ipak jasno ukazala da ne želi zaustavljati ekonomiju.

“Za nas su primarni prioriteti očuvanje ekonomskog života, što je više moguće, kao i zaštita poslova, zbog toga imamo programe podrške. Drugo, želimo da škole i vrtići rade”, kazala je Merkel.

Komentari