Melania ne želi posjetiti supruga u bolnici, liječnik priznao da je Trumpovo stanje bilo teže nego što je prije izvijestio

Bijela kuća

U jeku kritika da američki predsjednik Donald Trump koji se zarazio covidom-19 izlaže agente tajnih službi mogućoj zarazi, mreža NBC je objavila da Melania Trump neće posjetiti supruga zbog rizika za zdravlje osoblja, prenosi u ponedjeljak BBC.

“Ona ima covid”, rekao je neimenovani dužnosnik za NBC u subotu. “To bi izložilo agente koji bi je vozili i medicinsko osoblje koje bi je odvelo do njega”, rekao je.

Donald Trump je pak u nedjelju snimljen u automobilu u kojem su bile još dvije osobe kako se vozi pored svojih pristaša koji su se okupili ispred bolnice Walter Reed.

Bijela kuća je branila odluku, kazavši da su poduzete “primjerene” mjere opreza. Međutim ostali, neki su liječnici rekli da su njegovim postupkom dovedeni u opasnost oni koji su putovali s predsjednikom.

Trumpova vožnja oko bolnice izazvala je brojne kritike: Osobe u automobilu mogle bi se razboljeti, sve zbog političke predstave

Trumpovo zdravstveno stanje nejasno, iz bolnice bi mogao biti pušten danas

Američki predsjednik mogao bi u ponedjeljak izaći iz bolnice gdje se liječi od covida-19, kazali su njegovi liječnici, premda je njegovo zdravstveno stanje još nejasno a stručnjaci izvan bolnice upozoravaju da bi njegov slučaj mogao biti težak.

Trumpov povratak u Bijelu kuću mogao bi mu pomoći da se njegova kampanja vrati u normalu, dok traje njegova teška izborna bitka protiv demokrata Joea Bidena.

Anketa Reuters/Ipsos objavljena u nedjelju pokazuje kako Biden vodi ispred Trumpa za 10 postotnih bodova.

Oko 65 posto Amerikanaca reklo je da se Trump ne bi zarazio da je ozbiljnije shvatio virus.

Trumpovi liječnici rekli su da se njegovo zdravlje poboljšava te da bi se mogao vratiti u Bijelu kuću već u ponedjeljak.

Ipak, 74-godišnjega Trumpa liječe steroidima, deksmetazonom, koji se normalno uzima samo u najtežim slučajevima. Također već dva dana, od kure od pet dana, intravenozno dobiva antivirusni lijek remdesivir.

Liječnik Bijele kuće dr. Sean P. Conley u ponedjeljak je rekao da je Trumpovo stanje bilo teže nego što je prije priznao. Conley je rekao da je Trump imao visoku temperaturu u petak ujutro te da je dobio kisik nakon što mu je pala razina kisika u krvi.

Liječnici koji nisu povezani s Trumpovim liječenjem rekli su kako sumnjaju da bi njegovo stanje moglo biti gore nego što je Conley rekao. Kao stariji muškarac prekomjerne težine Trump je u kategoriji koja ima veću vjerojatnost razviti teže komplikacije ili umrijeti od bolesti.

Trump je stalno umanjivao rizike pandemije od prve pojave ove godine te je u više navrata kršio odredbe o fizičkoj udaljenosti u svrhu suzbijanja širenja zaraze.

Biden (77) je nekoliko puta negativno testiran na bolest nakon što je dijelio pozornicu s Trumpom tijekom debate prošli utorak. Trebao bi nastaviti kampanju u ponedjeljak na Floridi, gdje ankete pokazuju tijesnu utrku na ključnom bojnom polju za izbore 3. studenoga.

Nekoliko osoba koje su bile pristupne svečanosti u Bijeloj kući 26. rujna kada je Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, pozitivno je testirano na covid-19.

Komentari