Martin Mikulić o odluci RH o samoizolaciji građana BiH: To nije ništa drugo nego provođenje preporuke Vijeća EU

Odluka Republike Hrvatske o samoizolaciji za državljane BiH koji ulaze na teritorij RH, dok se ista odluka ne odnosi na hrvatske državljane koji žive u Bosni i Hercegovini došla je pod povećalo službenog Sarajeva. 

Najme Sarajevo je burno reagiralo na takvu odluku hrvatskih vlasti nazivajući ju ‘nacionalističkom, segregacijskom i neciviliziranom’.

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Marin Mikulić, na svom Facebook profilu komentirao je takvu odluku Republike Hrvatske.

“Republika Hrvatska je prije nekoliko dana donijela odluku kojom je privremeno zabranila, odnosno ograničila ulazak državljanima trećih zemalja.



Budući da među treće zemlje spada i Bosna i Hercegovina, brzo su stigle uobičajene reakcije. Iz najveće bošnjačke stranke SDA su zaključili kako je ta odluka “vođena isključivo necivilizacijskim kriterijem etničke diskriminacije”. Čak i neki inače umjereni oporbenjaci kažu kako Republika Hrvatska “dijeli ljude u BiH” te da se radi o “potpunoj diskriminaciji” i “nedobrosusjedskom i necivilizacijskom činu”. Treba li uopće spominjati da je bilo onih koji su zaključili da se radi o fašizmu?

O ČEMU SE ZAPRAVO RADI?

Odluka Republike Hrvatske zapravo nije ništa drugo nego provođenje preporuke Vijeća EU. U toj preporuci BiH nije na popisu trećih zemalja koje su izuzete od uvođenja graničnih restrikcija. Je li možda i EU provodi “anticivilizacijsku etničku segregaciju”?

Nadalje, odluka Republike Hrvatske je u potpunosti u skladu s jednom od temeljnih sloboda EU – slobodom kretanja ljudi. S obzirom na to da su državljani RH ujedno i državljani Unije, jedino što bi eventualno bila diskriminacija je to da granična ograničenja vrijede i za vlastite državljane, odnosno državljane EU.

A ako ćemo već govoriti o civilizacijskim kriterijima, onda je odluka RH u potpunosti na tragu civilizacijskih dosega, a to je provođenje pravnih normi i zaštita od diskriminacije. U ovom konkretnom slučaju su svi državljani Unije zaštićeni od diskriminacije člankom 18 Ugovora o funkcioniranju EU i poglavljem V Povelje o temeljnim pravima.

I to je to. U cijeloj priči nema apsolutno ništa sporno. Zašto se onda problematizira samo “anticivilizacijska” odluka Hrvatske, a ne odluka EU, pa i Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje također trenutno provode ograničenja prema bh. državljanima?

Odgovor je jednostavan – zato što je Republika Hrvatska u političkom i medijskom Sarajevu označena kao arhineprijatelj. Mitski agresor. Razbijač hiljadugodišnje Bosne. Utjelovljenje svega negativnoga.

U takvom ambijentu uopće nije važno koliko je neki potez opravdan. Bez obzira koliko neka odluka bila razumna i utemeljena, poprimit će najgore epitete ako dolazi od Republike Hrvatske.

Sve u svemu, političko i medijsko Sarajevo nastavlja djelovati po svojoj ustaljenoj matrici – ako istina ne odgovara našem narativu, to gore po istinu”, stoji u objavi Mikulića.

Republika Hrvatska je prije nekoliko dana donijela odluku kojom je privremeno zabranila, odnosno ograničila ulazak…

Gepostet von Martin Mikulić am Dienstag, 14. Juli 2020

Komentari