Marine Le Pen smiješi se uspjeh na regionalnim izborima Frncuske

U Francuskoj se održavaju regionalni izbori koji se ujedno smatraju i probnim poligonom za predsjedničke izbore. Pritom ‘Nacionalno okupljalište’ Marine Le Pen ima dobre šanse postići visoke rezultate.

Nacionalno okupljanje (Rassemblement national bivši Nacionalni front) koji predvodi Marine Le Pen stoji dobro u istraživanjima javnog mnijenja. Prema istraživanju instituta Ifop, nekoliko dana uoči regionalnih izbora Rassemblement national najomiljeniji je među pet milijuna birača u provinciji Alpe-Azurna obala. Kako sada izgleda, poslije drugog kruga izbora (27. lipnja) će Nacionalno okupljanje imati dovoljnu podršku za osvajanje funkcije regionalnog predsjednika.

Na tamošnjim izborima prije šest godina je Marion Maréchal- nećakinja Marine Le Pen – tijesno izgubila u drugom krugu jer su se sve ostale stranke ujedinile protiv nje. Međutim danas čak i taj takozvani “Republikanski blok” teško da bi mogao spriječiti pobjedu Le Pen.

U Francuskoj bi bila novost da Nacionalno okupljanje osvoji regionalnu vlast. Do sada su uspijevali da tu i tamo osvojiti pokoju općinu, ali nikada jednu od trinaest francuskih regija.



Danas je pak jugozapad zemlje gdje se nalazi luksuzna Azurna obala postao nešto poput utvrde ove stranke. I nije jedini. Nacionalno okupljanje dobre šanse ima i u regijama na sjeveru zemlje.

Nije čudo što Marine Le Pen želi iskoristiti regionalne izbore kao odskočnu dasku za one najvažnije – predsjedničke izbore iduće godine.

Više ne priča o napuštanju EU

I predsjednik aktivan u predizbornoj kampanji

Na prošlim izborima za šefa države 2017. godine je aktualni predsjednik Emmanuel Macron u drugom krugu porazio Le Pen. I sada sve govori da će se ovo dvoje naći u drugom krugu, s tim što Le Pen ima veće šanse nego prošli put.

Taktika Nacionalnog okupljanja je da se probije u nove slojeve birača. Stranka je već dugo prvi izbor kada je u pitanju radnička klasa, a sada je u lovu na glasove u građansko-konzervativnom taboru. Marine Le Pen dugo radi na tome. Ne samo da je prije par godina promijenila ime stranke koju je osnovao njezin otac Jean-Marie Le Pen, nego je i ublažila program. Tako danas stranka više ne traži napuštanje eurozone i Europske unije.

Omiljena tema i uoči ovih lokalnih izbora je unutarnja sigurnost. Doduše, regije imaju mnoge nadležnosti u pitanjima školstva, prostornog planiranja i prometa, ali gotovo nikakve kada se radi o policiji. Pa ipak, to ne sprječava Nacionalno okupljanje i druge stranke da se bave temom pred izbore.

Recimo, Laurent Wauquiez, bivši šef Republikanaca, želi da postati predsjednik jedne od regija tako što propagira “štit od nadzornih kamera”, kao i ukidanje socijalnih davanja za roditelje maloljetnih delinkvenata. Wauquiez traži “agente za sigurnost” u školama, što u sličnoj formi već postoji u Parizu.

Krah tradicionalnih stranaka

Na posljednjim predsjedničkim izborima je pobijedio Macron. Kako će biti sljedeće godine?

Promatrači računaju s tim da će izlaznost na regionalne izbore biti niska, ali da su oni ipak svojevrsno testiranje raspoloženja birača pred predsjedničke izbore. Do njih doduše ima još deset mjeseci pa nisu isključena ni iznenađenja, to jest da neki treći kandidat omete predviđeni duel Macrona i Le Pen. Taj treći bi prije svega trebao biti netko tko dobro prođe na regionalnim izborima.

Danas je politički spektar Francuske potpuno poremećen. Četiri godine nakon što ga je, kao neovisni kandidat, promiješao Emmanuel Macron, etablirane stranke ostale su samo sjena nekadašnje veličine. Ima i onih koji su promijenili strane, recimo europski zastupnik Thierry Mariani koji je bio ministar u kabinetu predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a prije dvije godine se pridružio Le Pen i sada je njen kandidat na Azurnoj obali.

To je nevolja za aktualnog predsjednika regije Renauda Museliera koji je ostao vjeran Republikancima. Jer, čak ni u vlastitoj stranci nema apsolutnu podršku. Prije nekoliko tjedan je sklopio predizbornu koaliciju sa strankom predsjednika Macrona, nakon čega su brojni utjecajni konzervativci napustili stranku. Marine Le Pen je to sigurno razveselilo.

Komentari