MALVERZACIJE S RESPIRATORIMA Zbog sumnjive nabavke suspendiran je ravnatelj Civilne zaštite

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine suspendirala je u utorak ravnatelja entitetske Uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka u jeku istrage otvorene nakon sporne nabavke respiratora za bolnice koje bi trebale skrbiti o teškim pacijentima zaraženim koronavirusom.

Solak je bio među ključnim osobama čija je zadaća u protekla dva mjeseca bila utvrđivati i provoditi mjere nužne za suzbijanje epidemije covida-19 a u kratkom vladinom zaključku stoji kako je on suspendiran “do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s postupkom javnih nabavki”.

SKANDAL U BiH Iz Kine za pet milijuna eura nabavili neupotrebljive respiratore



Solak je ranije sam predložio vladi da ga suspendira nakon što se ispostavilo kako je njegovom odlukom posao nabavke stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli povjeren tvrtki “Srebrene malina” registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća i čiji je vlasnik Fikret Hodžić, poznat jedino kao voditelj reality show-a na jednoj lokalnoj televiziji.

Iz entitetskog proračuna Hodžićeva je tvrtka dobila 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 5,3 milijuna eura) koliko je i tražila kako bi u razmjerno kratkom roku nabavila respiratore koji su trebali biti isporučeni odjelima intenzivne skrbi u tri gradske bolnice.

Cijena tri put veća nego uobičajeno

Respiratori jesu dospjeli u BiH u predviđenom roku no umjesto od nekog od renomiranih europskih proizvođača kupljeni su u Kini i to po cijeni za koju se ispostavilo kako je barem za trećinu veća od one koja se uobičajeno nudi na tržištu.

Nakon što su mediji objavili početne informacije kako je riječ o sumnjivom poslu i transakcijama Tužiteljstvo BiH je otvorilo istragu a vještaci koji su angažirani u sklopu te istrage utvrdili su kako su nabavljeni respiratori potpuno neupotrebljivi za odjele intenzivne skrbi.

Izgleda kako su ‘Korona zabave’ moćnika u BiH postale masovna pojava

Kineski su uređaji zapravo predviđeni za uporabu u slučajevima poput transporta težih bolesnika kolima hitne pomoći.

Iz Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su najavili kako će se istraga nastaviti do utvrđivanja svih okolnosti i eventualne kaznene odgovornosti osoba koje su bile uključene u nabavku respiratora koji sada stoje neraspakirani u skladištu Civilne zaštite.

Komentari