Male su šanse da će vođe EU-a na samitu dogovoriti jače mjere pomoći gospodarstvu

Čelnici zemalja članica EU-a održat će u četvrtak virtualni samit, na kojem će pokušati dogovoriti zajednički fiskalni odgovor na nadolazeću recesiju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ali male su šanse da će doći do sveobuhvatnog dogovora.

U najboljem slučaju vođe će se dogovoriti o okvirnom dugoročnom planu oporavka, dok će do dogovora o jasnijoj strategiji doći u lipnju ili srpnju, piše dpa, pozivajući se na dužnosnika EU-a.

Očekuje se da će paket pomoći gospodarstvu u iznosu od 540 milijardi eura, koji su već prihvatili ministri financija EU-a, biti usvojen na virtualnom samitu.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel želi da Vijeće zaduži Europsku komisiju za izradu detaljnog prijedloga odgovora na krizu.

Čelnici zemalja članica slaži se da su dodatne milijarde, ako ne i bilijuni eura, pomoći gospodarstvu potrebni kako bi se ekonomija EU-a mogla nositi s posljedicama krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Međutim, članice EU-a podijeljene su po pitanju veličine potrebnih sredstava te ne postoji suglasje o tome kako bi sredstva trebala biti potrošena.

Italija, najteže pogođena koronavirusom, glavna je zagovornica “zajedničkog instrumenta duga”, odnosno koronaobveznica, a podupiru je Španjolska i Francuska.

Tome se oštro protive fiskalno odgovornije zemlje poput Njemačke i Nizozemske.

Berlin i Rim su u posljednjim danima ublažili retoriku, ali europski dužnosnici upozoravaju kako su daleko od konsenzusa.

Od početka krize već su održana tri virtualna samita EU-a.

Komentari