Mađarske oporbene stranke ujedinile su se za parlamentarne izbore: Bivši komunisti, bivši fašisti i liberali zajedno protiv Orbana

Opozicijske stranke u Mađarskoj postigle su dogovor o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore 2022. protiv Fidesza premijera Viktora Orbana. Oporba će imati zajedničku izbornu listu u svih 106 izbornih jedinica.

Socijaldemokratska Demokratska koalicija, krajnje desni Jobbik i centristički pokret Momentum najjače su stranke koalicije, u kojoj su i dvije manje zelene stranke (LMP i Dijalog za Mađarsku) te Mađarska socijalistička stranka (MSZP).

Oporba okuplja ideološki vrlo raznolike stranke. Dok je MSZP pravni nasljednik Mađarske socijalističke radničke partije, odnosno mađarskih komunista, Jobbik je nekoć bio neofašistička stranka koja se posljednjih godina reformirala i odbacila ekstremističke politike. Demokratska koalicija je pak nastala 2011. odvajanjem frakcije iz MSZP-a.

Dio istraživanja javnog mnijenja pokazuje da trenutno takva koalicija ima malo veću podršku od Fidesza. Ipak, po posljednjoj anketi Nezoponta (istraživanje provedeno 14.-16. prosinca) za Fidesz bi glasalo 51 posto Mađara, a za koaliciju navedenih šest stranaka njih 43 posto. S druge strane, Medianova anketa, provedena početkom prosinca pokazuje da koaliciju podržava 49 posto Mađara, a Fidesz 47 posto.



Europarlamentarka Klara Dobrev, članica Demokratske koalicije nazvala je sporazum “povijesnim trenutkom u politici”, prenosi Geopolitika.

Cilj je opozicije stvoriti “neovisnu i ponosnu Mađarsku u kojoj se može živjeti”, stoji u priopćenju šest stranaka. Stranke su obećale da neće predložiti kandidata koji je surađivao s Fideszom.

Europarlamentarka Katalin Cseh iz Momentuma poručila je kako su opozicijske stranke morale “staviti razlike po strani” i ujediniti se zbog izbornog inženjeringa (gerrymandering) vladajuće stranke.

Fidesz je neprestano na vlasti od 2010., a europske institucije i opozicija optužuju premijera Orbana za nedemokratsku politiku i narušavanje neovisnosti državnih institucija, napad na nevladine organizacije i sl.

Komentari